latinica  ћирилица
26/10/2016 |  13:19 | Autor: RTRS

Neobran kukuruz usporio sjetvu

Јesenja sjetva u Republici Srpskoj završena je na oko 20 odsto planiranih površina, a ratari se nadaju da će ipak uspjeti u optimalnom roku da privedu kraju sjetvu pšenice, najvažnije ozime kulture.
Јesenja sjetva - Foto: RTRS
Јesenja sjetvaFoto: RTRS

 

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da je kiša prekinula poljoprivrednike u žetvi kukuruza, što je uticalo na tempo sjetvu pšenice.

- Skinuto je tek nešto više od pola roda kukuruza sa njiva, pa na parcelama gdje žetva nije završena, sjetva pšenice nije još ni počela. Očekujem da će se uz poboljšanje vremenskih uslova ratari vratiti na njive kako bi završili posao u optimalnom roku - rekao je Marinković.

Na semberskim poljima privodi se kraju sjetva ječma, a ratari ističu da je oktobarska kiša olakšala pripremu zemljišta za sjetvu.

- Ako se prognoze obistine, pa ugrije sunce, jesen će biti odlična za sjetvu hljebnog žita, kojeg će ove godine sigurno biti više nego lani - rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić.

Dodaje da je u Semberiji planirana sjetva oko 17.000 hektara pšenice, koja je mnogo isplativija od ostalih kultura, zbog podsticaja koje daje resorno ministarstvo.

Poljoprivrednik iz Lijevče polja Duško Banjac ispričao  je da je sjetva ozimih kultura završena tek na oko 30 odsto lijevčanskih polja.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede jesenje brazde biće duge 68.000 hektara, a na 44.000 hektara biće zasijana pšenica.  Najveći obim proizvodnje očekuje se u Semberiji, Posavini i Lijevče polju, a vrijednost planirane proizvodnja se procjenjuje na oko 100 miliona maraka. Kao i prethodnih godina, u Ministarstvu kažu da će nizom mjera podržati ratare i olakšati im sjetvu strnih žita.

- Obezbijedićemo podsticaje za proizvodnju merkantilne pšenice u iznosu od 200 maraka po hektaru, a premija za proizvedenu i prodatu pšenicu iznosiće pet feninga po hektaru. Ratarima je obezbijeđen i regres na dizel gorivo u visini od 60 feninga po litru - istakli su u Ministarstvu.

-Dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Igor Kovačić ističe da se već danas očekuje obilnija kiša na sjeveru i u centralnim dijelovima Srpske.

Četvrtak nam donosi prohladno vrijeme, dok će u petak ujutro temperatura biti između jedan i šest stepeni Celzijusa, sa mrazom u planinskim krajevima. Prohladno vrijeme zadržaće se i tokom vikenda - kazao je Kovačić i dodao da još nema naznaka kada će pasti prvi snijeg.

Izvor: Glas Srpske