latinica  ћирилица
26/10/2016 |  14:40 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

U Srpskoj održana treća multilateralna kompenzacija

U Republici Srpskoj održana je treća multilateralna kompenzacija.
Banjalučka berza - Foto: RTRS
Banjalučka berzaFoto: RTRS

Dok se rezultati još zbrajaju, Banjalučka berza koja je organizator i ovog kruga prebijanja dugova, procjenjuje da će broj učesnika i iznos naplaćenih potraživanja i obaveza biti približno isti kao i multilateralne kompenzacije održane u maju ove godine. Planirano je da i u petak, 28. oktobra bude održan novi krug. 

Preduzeće Elektrokrajina ponovo je na listi za multilateralnu kompenzaciju. Dosadašnjom naplatom potraživanja preko postupka prebijanja dugova, su zadovoljni. U prva dva prethodna kruga naplatili su skoro 3,5 miliona maraka.

- U prvoj multilateralna kompenzacija naplaćeno je 1 460 000,a drugoj 1 900 000, kaže Predrag Klincov, portparol "Elektrokrajine".

U Banjalučkoj berzi kada za nekoliko dana podvuku crtu, nadaju se dobrim rezultatima.

- Čekamo još neke od velikih učesnika da prijave svoje obaveze u sistem ali očekujemo da će iznos biti na prošlogodišnjem nivou i nivou maja ove godine, oko milijardu maraka prijavljenih obaveza i potraživanja, ističe Adrijana Cvijetić iz Banjalučke berze.

Ekonomisti podsjećaju da su dugovi u privredi oko 15 milijardi maraka.Po njima multilateralna kompenzacija je samo kap u moru da se riješi ovaj problem. Smatraju da bi rezultati bili bolji, ako bi javne institucije kao dužnici, bile obavezne da prijave sva svoja dugovanja, a ne samo onoliko koliko smatraju da mogu da plate.

U prvoj i drugoj multilateralnoj kompenzaciji naplaćeno je ukupno 280 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Pravilo je da se prijavljuju samo dugovanja, a ne potraživanja.