latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:54 ⇒ 27/10/2016 | 08:18 | Autor: RTRS

Banjalučanin Mitar Medović, 91-godišnji volonter Crvenog krsta (VIDEO)

Devedesetjednogodišnji Mitar Medović 50 godina se bavi humanitarnim radom. Na svom poni biciklu, hranu i lijekove iz banjalučkog Crvenog krsta razvozi bolesnima i siromašnima. Dobio je brojna odlikovanja, ali najvažnija su ona, kaže Mitar, kada vidi zahvalnost ljudi kojima nesebično pomaže.
Mitar Medović - Foto: RTRS
Mitar MedovićFoto: RTRS

Mitar Medović biciklom već pola vijeka obilazi mlađe od sebe, nosi im hranu i lijekove. Automobil nikada nije vozio, čak ni službeni kada je bio policajac.

Iako je završio gimnaziju, podoficirsku, političku školu i kurs za kriminalistiku, nisu ga unaprijedili u komandanta. Kaže, bio im je korisniji na ulici, jer mu nije izmakao ni jedan prevarant ili lopov. Svi su ga poznavali, ali i on njih.

Hvatao je, ističe i domaće i strane lopove, a riješio je oko 500 krivičnih djela.

Iako su ga penzionisali u najboljim godinama, nije sjedio skrštenih ruku. Volonterski je pristupio Crvenom krstu i uhvatio se u koštac sa siromaštvom i bolestima.

Kao volonter Crvenog krsta pomagao je poslije razornog zemljotresa 1969. i majskih poplava u Banjaluci 2014, ali i za vrijeme Nato bombardovanja u Beogradu. I Kosmet je lično obišao 1999. za vrijeme pogroma Srba. 

Za svoju humanost Mitar je dobio više od 30 zahvalnica i priznanja. Na prsima ponosno ističe dva ordena- jedan od Tita, a drugi Zlatni znak Crvenog krsta i Krst milosrđa, kojim ga je odlikovao predsjednik Milorad Dodik.

Kaže da nikada nije imao velikih želja, osim očuvanja Srpske i bolje budućnosti za mlade. To želi i svom unuku, nezaposlenom magistru poljoprivrede.

Mitar je juče proslavio 91. rođendan. Već pola vijeka, dolazi u oronulu baraku mjesnog Crvenog krsta da organizuje penizonere i podijeli pomoć siromašnima. Ali, od danas, to će raditi u mraku. Naime, banjalučka uGradska prava dala je nalog da se isključi električna energija. Mitar kaže da se nada da će svjetlo ponovo biti upaljeno.