latinica  ћирилица
26/10/2016 |  19:22 ⇒ 19:22 | Autor: RTRS

Suđenje za zločine u Srebrenici počinje 12. decembra

Početak suđenja osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici zakazan je za 12. decembar, pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.
Viši sud u Beogradu - Foto: TANЈUG
Viši sud u BeograduFoto: TANЈUG

U predmetu Srebrenica danas je završeno pripremno ročište, a glavni pretres je određen za 12. i 13. decembar, precizirala je portparol suda Tanja Koljenšić.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost i na njemu su se svi optuženi kratko izjasnili da nisu krivi, dok će na suđenju moći javno da detaljno iznesu svoju odbranu.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, dok branioci okrivljenih osporavaju njenu sadržinu i preciznost, tvrdeći da pojedinačne radnje za koje se terete nisu jasno definisane.

U ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Јovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Izvor: Tanjug