latinica  ћирилица
27/10/2016 |  15:56 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

Uručeni diplomatski pasoši srpskim šampionima iz Rija i Londona

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano je danas uručio diplomatske pasoše osvajačima medalja u individualnim sportovima na Olimpijskim igrama u Riju i Londonu, koji su time postali ambasadori dobre volje.
Uručeni diplomatski pasoši srpskim šampionima iz Rija i Londona - Foto: Screenshot
Uručeni diplomatski pasoši srpskim šampionima iz Rija i LondonaFoto: Screenshot

Diplomatske pasoše dobili su rvač Davor Štefanek, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, kajakaši Milenko Zorić i Marko Tomićević, kao i Milica Mandić, osvajačica zlatne medalje na Olimpijadi u Londonu, dok je atletičarki Ivani Španović pasoš uručen ranije.

"Velika mi je čast da vam danas u ime ministarstva spoljnih poslova uručim diplomatske pasoše, čiji će te vi biti nosioci u zvanju ambasadora dobre volje", rekao je Dačić na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je naglasio da danas samo 27 sportista ima diplomatske pasoše, i da se saglasnost za njihovo izdavanje daje samo najzaslužnijim.

Kako je objasnio, diplomatski pasoši sportistima važe pet godina i omogući će da putuju u zemlje sa kojima Srbija još ima vizni režim, kao i povoljniji tretman u inostranstvu.

"Očekujemo da ćete kao ambasadori dobre volje u najboljem svjetlu predstavljati Srbiju. Vi ste svojim ponašanjem, čvrstom voljom i rezultatima pokazali da ste pravi ambasadori naše zemlje i doprinijeli da se ime naše zemlje čuje daleko", rekao je Dačić.

U ime sportista zahvalio se Davor Štefanek koji je rekao da je Vlada Srbije prepoznala značaj ovih pasoša za njihova putovanja na takmičenja i pripreme.

"Mi kao sportisti i ambasadori Republike Srbije ćemo dati maksimum na svim tim takmičenjima da predstavljamo najbolje Srbiju i da vas obradujemo novim medaljama", rekao je on.

Izvor: Tanjug