latinica  ћирилица
27/10/2016 |  22:39 | Autor: RTRS

Otvoren Isusov grob prvi put poslije 500 godina (VIDEO)

Naučnici su prvi put u posljednjih nekoliko vijekova otvorili ploču za koju mnogi vjeruju da je na njoj tri dana ležalo tijelo Isusa Hrista.
Crkva svetog groba u Starom Јerusalimu (Foto: National Geographic) -
Crkva svetog groba u Starom Јerusalimu (Foto: National Geographic)

Originalna površina je otvorena tokom radova na restauraciji u Crkvi svetog groba u Starom Јerusalimu, piše Našenel DŽiografik. Ploča nije otkrivana najmanje od 1555, piše Dejli meil.

- Mermerna ploča koja je porkivala grob je otkrivena i bili smo iznenađeni količinom materijala koju smo pronašli ispod nje. Naučna naliza će trajati dugo, ali ćemo konačno moći da vidimo originalnu kamenu površinu na koju je, prema tradiciji, položeno Hristovo tijelo - kaže Fredrik Hibert, arheolog.

Radovima rukovodi Antonio Maropolo iz Nacionalnog tehničkog univerziteta Atine.

Prema predanju, Hristovo tijelo je bilo položeno na ploču isječenu iz krečnjačke pećine nakon što su ga Rimljani razapeli prije više od 2.000 godina. On je, prema zapisima, uskrsnuo tri dana nakon smrti i žene koje su došle da pomažu njegovo tijelo su rekle da ostaci nisu nađeni.

Ploča na koju je bio položen je dio građevine koja se zove edikula (kuvuklija), to je kapela od ostatka pećine u kojoj je bilo položeno tijelo Isusa Hrista nakon raspeća, nekoliko stotina metara od navodnog mjesta raspeća. To je najsvetije mjesto hrišćana.

Ipak, ni ta svetost nije spriječila sukobe sveštenstva.

Za održavanje različitih dijelova zadužene su Rimokatolička, Grčkapravoslavna i Јermenska crkva i svaka od njih ljubomorno čuva svoj zabran. Ovog puta su se usaglasili, ostavili razlike po strani shvativši neophodnost popravki na građevini koja je posljednji put rekonstruisana početkom 19. vijeka, nakon požara koji ju je uništio. Građevina je potom oštećena i u zemljotresu 1927.

Rekonstrukcija je odlagana u zbog nedostatka novca, a među donatorima neophodnih četiri miliona evra je i jordanski kralj Abdulah II.

Očekuje se da će radovi biti završeni u proljeće 2017.

Јednu od najstarijih crkvi izgradio je 325. rimski car Konstantin. Uništio ju je 1009. muslimanski kalif al Hakim, a krstaši su joj u 12. vijeku dali sadašnji izgled.

Izvor: Blic