latinica  ћирилица
28/10/2016 |  12:59 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Osnovano udruženje roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice"

Na inicijativu grupe majki koje su do sada razmjenjivale iskustva putem neformalnih druženja i društvenih mreža, u Banjaluci je osnovano Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvice".
Bebe - Foto: ilustracija
BebeFoto: ilustracija

Predsjednik novoosnovanog Udruženja Јelena Glišić rekla je Srni da je cilj formiranja udruženja pomoć i podrška porodicama koje imaju prijevremeno rođenu djecu, ali i podizanje svijesti javnosti o ovoj pojavi.

"Prijevremeno rođena djeca su najčešće mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom tjelesnom masom manjom od 2.500 grama. Zbog toga odmah nakon svog rođenja prolaze kroz mnoge rizike i borbe za život. Sve ove borbe sa malim herojima prolaze i njihove porodice koje su do sada u Republici Srpskoj jedinu podršku i pomoć imali na neonatološkim odjeljenjima", rekla je Glišićeva.

Ona je naglasila da, prema istraživanjima UN, svako 10. dijete na svijet dolazi prije vremena, odnosno prije 37. nedjelje trudnoće, a čak 1,1 milion njih umre.

Iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj "Mrvica" najavljuju i brojne projekte u narednom periodu, te pozivaju sve roditelje prijevremeno rođene djece da postanu članovi ovog udruženja i da im se, kako navode, pridruže u radu za ostvarivanje bolje podrške i brige za svu prijevremeno rođenu djecu.

Јedna od prvih aktivnosti Udruženja biće 17. novembra - Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, kada će biti održano humanitarno veče na kojem će se prikupljati sredstva za skromne poklone za djecu na odjeljenjima intenzivne i poluintenzivne njege na Klinici za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

"Tog dana ćemo posjetiti spomen-obilježje za dvanaest beba i organizovati simbolično puštanje ljubičastih balona zajedno sa našom djecom, našim malim herojima. Našim aktivnostima povodom obilježavanja ovog značajnog datuma pridružiće se roditelji iz Istočnog Sarajeva, koji će organizovati veoma interesantne aktivnosti u svom gradu", rekla je Glišićeva.

Izvor: SRNA