latinica  ћирилица
29/10/2016 |  14:04 | Autor: RTRS

U Srpskoj godišnje 4.500 novooboljelih od moždanog udara

U Republici Srpskoj svake godine bude oko 4.500 novooboljelih od moždanog udara, koji se može dogoditi bilo kome, zbog čega je veoma važna prevencija ove bolesti, poručili su danas doktori Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
Mozak - Foto: ilustracija
MozakFoto: ilustracija

Povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, UKC Srpske je organizovao na Trgu Krajine u Banjaluci besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, kao i skrining na postojanje fibrilacije atrija, to jeste nepravilan srčani rad.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Aleksandra Dominović Kovačev rekla je da je cilj da se građanima skrene pažnja na rizike od moždanog udara, te im se pošalje poruka da se moždani udar može liječiti.

"UKC Republike Srpske je kadrovski, dijagnostički i terapeutski osposobljen za liječenje moždanog udara, ukoliko se na vrijeme prepozna i adekvatno reaguje", rekla je Kovačev.

Ona je dodala da su najvažnije preventivne aktivnosti ove bolesti mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi, mjerenje masnoće, te redovno kontrolisanje srčane aktivnosti, zdrava ishrana i aktivan život.

Doktor Neurološke klinike UKC-a Vlado Đajić rekao je da Udruženje neurologa Republike Srpske uz pomoć rukovodstva UKC-a Srpske i podršku predsjednika, Vlade i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske već pet godina sprovodi prevenciju nastanka moždanog udara, tako što se u gradovima i opštinama organizuju besplatna mjerenja svih parametara koji ukazuju na mogućnost pojave ove bolesti.

"Kada smo pravili plan za ovaj projekat 2011. godine, evidentirano je da je u Republici Srpskoj od moždanog udara umrlo 13.500 ljudi, a rođeno 9.500 beba", rekao je Đajić.

On je naveo da je tokom projekta pregledano više od 30.000 ljudi, od kojih je nekoliko hiljada ljudi moralo na operaciju, dok nekoliko desetina hiljada osoba treba da pije lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Darko Tomaš rekao je da Fond od početka podržava i finansira ovaj projekat, koji je pokazao da je veoma isplativ i društveno koristan jer je spasio veliki broj života.

"Osim toga, ušteđeni su milionski iznosi za troškove liječenja, refundacije bolovanja, ali i velike troškove za porodicu oboljelog", rekao je Tomaš.

Prema njegovim riječima, Fond je u prvim godinama realizacije projekta izdvajao oko 500.000 KM, dok je posljednje dvije godine taj iznos između 100.000 i 200.000 KM.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Mirko Stanetić istakao je da je prevencija ključ uspjeha u liječenju moždanog udara.

"Neurološka oboljenja nekada su pripisivana samo starijoj populaciji. Ali, svjedoci smo da danas ima puno i mlađih osoba koje obolijevaju od različitih neuroloških oboljenja, pa i moždanog udara", rekao je Stanetić.

Prema njegovim riječima, UKC Srpske jedna je od rijetkih zdravstvenih ustanova koja je davno počela liječenje moždanog udara aplikacijom alterplaze, odnosno liječenje u prvih nekoliko sati, kada je bolest najagresivnija.

Izvor: Srna