latinica  ћирилица
31/10/2016 |  14:20 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Islamski ratnici iz BiH osuđeni na 11 godina zbog ratovanja u Siriji (FOTO/VIDEO)

Sud Bosne i Hercegovine, u prvostepenoj presudi, izrekao je zatvorske kazne za povratnike sa sirijskog ratišta, uhapšene u policijskoj akciji Damask krajem 2014. godine. Za sedam optuženih u predmetu Enes Mešić i drugi, ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora.
Presuda islamskim ratnicima iz BiH (foto:B. Nizić) -
Presuda islamskim ratnicima iz BiH (foto:B. Nizić)

Nastavilo je tako pravosuđe BiH staru praksu - mizerne zatvorske kazne za krivična djela koja se dovode u vezu sa terorizmom.

Ponovo su bh. sudije presuđivale i ispod minimalne kazne koja za ova krivična djela iznosi tri godine zatvora. I pored toga odbrane presuđenih, najavljuju žalbe.

“Tresao” se “Damask”, “rodila se “mizerija”. Danima su bh. policijske agencije hapsile i pretresale po vehabijskim uporištima u i oko Dubnice, Ošvi, Maoče...

Tužilaštvo BiH i među tužiocima “ekspert” za terorizam Dubravko Čampara izgovarali najteže optužbe na račun spektakularno uhapšenih, pa brže-bolje puštenih terorista iz Sirije.

'Ubijali za ideale Islamske države, na bh tlu formirali vehabijska uporišta, širili radikalni islam, nedozvoljeno lagerovali oružje i municiju', pljuštale su optužbe. A onda su “pljusnule” i kazne. Za prvooptuženog minimalna, za preostalih šest – čak i ispod zakonskog minimuma.

“Interesantno da je u toku postupka svjedočio čovjek koji je bio u istoj jedinici kao moj branjenik i on je bio svjedok, a moj branjenik optuženi”, kaže Senad Bilić advokat Јasmina Јašarevića.

 

Pravilo je Tužilaštvo BiH i jači salto mortale u ovom predmetu. Teroristički aranžmani poput turističkih. Za odlazak na “ratni hadž” sirijskog fronta glavne ličnosti iz “Damaska” dobijale su i po godinu zatvora.

Priznanje krivice kao uslov. Ili bolje reći trend, navodnog žestokog obračuna policijsko-pravosudnih bh. agencija. Merim Keserović, Nevad Hušidić, Emin Hodžić, Fikret Hadžić, Almir DŽinić... Lista kažnjenih ili nagrađenih sirijskih džihadlija, sve duža.

“Očigledno, Sarajevo stalno šalje poruku- naši nisu problem i onda se stvara ta slika o tome da je moguće da se eto tek tako šetate od Bosne da odete malo u Siriju ispucate koji okvir pa se vratite nazad kući i prepričavate priče iz Sirije”, govori Aleksandar Radić, vojnopolitički analitičar iz Beograda.

Priče iz Sirije, teroristi Nerdinu Ibriću, prije napada na policijsku stanicu u Zvorniku, po vehabijskoj zajednici u Dubnici prepričavao je Fatih ili Avdulah Hasanović.

I za to je dobio tek godinu zatvora. Nekažnjenih povratnika koji po BiH “pričaju” sirijske priče je50-ak, po zvaničnim podacima bezbjednosnih agencija. Nezvanično- 150, po podacima iz istih krugova.

“Povratnici sa sirijskog ratišta ispisuju svoje stranice bezbjednosnih prijetnji u BiH. Prije svega kažnjavanje tih povratnika, sramne nagodbe koje se prave govore o tome da su one manje nego kada obijete kiosk”, napominje stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

Husein Bilal Bosnić nije ratovao na sirijskom pijesku.

Ali jeste za rat vrbovao i regrutovao u BiH. Osuđen je na sedam godina zatvora. Mirsad Omerović ili Abu Tejma zbog sličnog djela, na 20 godina u austrijskom Gracu.

U virtuelnoj borbi protiv terorističkih prijetnji, BiH zato prednjači u formiranju radnih i udarnih grupa, ili raznih koordinacionih timova čiji se članovi okupljaju jednom ili dva puta godišnje!

PRESUDE:

Enes Mešić 3 godine
Adem Karamuja 2 godine
Mirza Kapić 1 godina i 10 mjeseci
Ibro Delić 1 godina i 11 mjeseci
Јasmin Јašarević 1 godina i 4 mjeseca
Salko Imamović 1 godina i 4 mjeseca
Samir Hadžalić 1 godina

Ukupno 12 godina i 5 mjeseci