latinica  ћирилица
01/11/2016 |  09:15 | Autor: RTRS

Otrov jedne od najopasnijih zmija krije lijek za milione

Naučnici sa Univerziteta Kvinslend u Australiji otkrili su kako koristiti otrov vrlo opasne plave koraljne zmije u svrhu ublažavanja boli kod ljudi, piše Bi-Bi-Si.
Plava koraljna zmija -Calliophis bivirgata (Foto: Tom Williams) -
Plava koraljna zmija -Calliophis bivirgata (Foto: Tom Williams)

Plava koraljna zmija (Calliophis bivirgata) živi u jugoistočnoj Aziji, naraste do skoro 2 metra u dužinu, a njene su otrovne žlijezde duge kao trećina njenog tijela, što ih čini najvećima na svijetu.

Krasi je vrlo specifičan, čak atraktivan izgled u kojem odskače žarko crvena glava i crveni rep i tamnoplavo tijelo preko kojeg prolaze jedna ili dvije bijele crte. Upravo njena žarka glava asocira na opasnost koja se krije u vrlo potentnom otrovu čija je glavna odlika da brzo ubija.

Ali, za razliku od drugih otrovnica iz porodica guja, njen otrov ne sadrži neurotoksine, već citotoksine koji uzrokuju propadanje mišićnih stanica.

- Većina zmija ima otrov koji djeluje kao moćni sedativ nakon kojeg se uspavate, usporite i, u slučaju ugriza kod vrlo opasnih zmija, umrete. Ali, otrov ove zmije djeluje gotovo momentalno zato jer obično lovi vrlo opasne životinje koje mora brzo ubiti kako ne bi imale vremena oduprijeti se. Ova je zmija "ubica drugih ubica" - kaže dr Bryan Fry sa Univerziteta Kvinslend, što potkrepljuje informacijom da plava koraljna zmija napada i manje primjerke kraljevske kobre, najveće otrovnice na svijetu (može narasti do 5,7 metara!) Inače, ime kraljevske kobre na latinskom (Ophiophagus hannah) znači "žderač zmija" i očito otkriva prehrambene preferencije te veličanstvene zmije, a posredno objašnjava i zašto se plava koraljna zmija zove "ubica drugih ubica".

Dosad su naučnici istraživali potencijalnu medicinsku upotrebu otrova nekih puževa i škorpiona, ali budući da su gmazovi evolucijski bliži čovjeku, lijek razvijen iz otrova plave koraljne zmije mogao bi biti uspješniji, kaže dr Fry.

- Otrov ove zmije napada naše natrijeve kanale, koji su ključni u prenošenju boli. Ovo bismo potencijalno mogli okrenuti u nešto što će olakšati bol i što će bolje djelovati na ljude - rekao je dr. Fry koji nije propustio iskazati i svoje divljenje ovom zmijom.

- Ima najduže otrovne žlijezde na svijetu, ali tako je lijepa. Vrlo je rijetka i vidio sam samo dvije u divljini, ali je bez premca moja najomiljenija vrsta zmije - kazao je Fry koji je potencijalnu primjenu otrova plave koraljne zmije u liječenju ljudi opisao u magazinu Toxic.

Izvor: Avaz