latinica  ћирилица
01/11/2016 |  15:34 ⇒ 15:39 | Autor: RTRS

Zbog stresa sve veći broj žena u prijevremenoj menopauzi

Stres je najčešći uzročnik povećanog broja žena sa poremećajima menstrualnog ciklusa, rane menopauze, osteoporoze i gojaznosti, rekla je predsjednik Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske Snježana Popović Pejičić.
Pejičić - Vujović, Udruženje endokrinologa - Foto: SRNA
Pejičić - Vujović, Udruženje endokrinologaFoto: SRNA

"Јedan od uzroka svih ovih bolesti je i gojaznost. U Republici Srpskoj je gojazno 22 odsto pacijenata, a 35 predgojazno, što je veliki problem", navela je Pejičićeva.

Ona je ukazala da su u Republici Srpskoj veoma učestali prijevremena menopauza i sindrom policističnih jajnika, kao i osteoporoza i gojaznost, te da se javlja sve veći broj mladih žena sa ovim poremećajima.

"Veoma su česte i bolesti štitne žlijezde, koje dosta utiču na neplodnost i poremećaj menstrualnog ciklusa", rekla je Pejičićeva novinarima u Banjaluci prije početka Simpozijuma reproduktivne endokrinologije.

Pejičićeva je naglasila da bliska saradnja sa ginekolozima omogućava pravilan i kompletan tretman ovih oboljenja, a osnovni cilj je prevenirati bolest i obezbijediti što bolje zdravlje žena u svim periodima života.

Ona je istakla da je cilj Simpozijuma promovisati značaj reproduktivne endokrinologije, pravovremene dijagnostike, prevencije i liječenja oboljenja žena u svim dobima, jer žene danas nose veliki teret i moraju se posvetiti održavanju zdravlja, da bi bile fizički i psihički sposobne da odgovore izazovima savremenog života.

Pejičićeva je pojasnila da se reproduktivna endokrinologija bavi otkrivanjem i terapijom poremećaja menstrualnog ciklusa, zakašnjelim pubertetom, infertilitetom, sindromom policističnih jajnika, menopauzom-naročito prijevremenom menopauzom, hormonskom supstitucionom terapijom u menopauzi, postmenopauzalnom osteoporozom.

Član Svjetskog borda za menopauzu i predsjednik Srpskog udruženja za menopauzu Svetlana Vujović rekla je da Srbija i region u posljednjih 15 godina bilježe ogroman porast broja mladih žena koje prije 40 uđu u menopauzu.

"Najmlađi pacijent dobila je prvu menstruaciju u 16, a u menopauzu ušla u 18. godini. Moramo imati svijest o tome, jer je redovnost menstruacije vrh ledenog brijega iza kojeg se kriju neki poremećaji koji će uticati na dalji kvalitet života", pojasnila je Vujovićeva.

Vujovićeva je pojasnila da se preuranjena menopauza može spriječiti lijekovima, koji su dostupni i u Srpskoj, nisu skupi, ali je najvažnije terapiju uvesti na vrijeme.

Ona je poručila ženama da se obrate ljekarima kada menstruacije postanu neuredne, radi stabilizovanja hormonskog statusa i vraćanja redovne menstruacije do 55 godine.

Vujovićeva je navela da na preuranjenu menopauzu mogu uticati genetika i spoljni faktor, a najčešće pogađa žene od 35 do 39 godina starosti.

"Te žene ne treba otpisati u reprodukciji, već im treba dati najnovije terapijske modalitete kojih ima kod nas, da bi došle do potomstva", poručila je Vujovićeva.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić rekao je da je ova zdravstvena ustanova u posljednjih nekoliko godina napravila ogromne iskorake u oblasti reproduktivne endokrinologije.

Stanetić je istakao da je održavanje današnjeg simpozijuma veoma značajno za Republiku Srpsku, jer je riječ o važnoj temi koja prikazuje značaj multidisciplinarnosti u liječenju bolesnika.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić naveo je da Srpska ima dovoljno stručnjaka iz oblasti ginekologije i endokrinologije, iako su oboljenja česta.

Simpozijum sa međunarodnim učešćem organizovalo je Udruženje endokrinologa i dijabetologa Srpske, a namijenjen je endokrinolozima, dijabetolozima, internistima, ginekolozima i akušerima, onkolozima i ljekarima porodične medicine. Predavači su endokrinolozi i ginekolozi Republike Srpske uz eminentne endokrinologe i ginekologe iz Srbije.

Izvor: SRNA