latinica  ћирилица
04/11/2016 |  15:42 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Švedska- Bol prestaje bez korišćenja lijekova

Švedski naučnici su pronašli način za brzo eliminisanje hroničnog bola bez korišćenja medikamenata.
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths) -
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths)

Prema podacima Univerziteta u Linčepingu, istraživači su došli do interesantnog otkrića koje bi trebalo da omogući trenutni prestanak svih, pa čak i hroničnih bolova.

Istraživači iz Laboratorije za organsku elektroniku su predložili da se kontroliše prenos signala iz nervnih ćelija ka mišićima, što bi tijelu moglo da omogući da se izbori sa bolom, ali i da zaustavi epileptične napade. U tu svrhu je potrebno pronaći način da se ćelijama prenesu željeni signali koji su analogni prirodnim signalima organizma.

Takođe je neophodno da se proizvodnja željenih enzima, potrebnih za prenos signala, izvrši u pravo vrijeme i na pravom mjestu. 

 Tokom 2014. godine u laboratoriji je napravljen uređaj, koji je omogućio da se u kičmenu moždinu eksperimentalnih miševa ubrizgaju enzimi potrebni za ublažavanje bola. Najnovije dostignuće švedskih naučnika se ogleda u tome što je pronađen način da se bol ublaži momentalno. Takozvana jonska pumpa predstavlja, u stvari, mali analogni elektronski nerv, koji daje potrebni signal u roku od nekoliko sekundi baš u željenoj ćeliji. Inovativna metoda ne samo što će omogućiti eliminisanje bola, već će moći i da zaustavi epileptične napade i da ublaži simptome Parkinsonove bolesti.

Izvor: Sputnjik