latinica  ћирилица
05/11/2016 |  16:37 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Banjaluka brani epitet grada lijepih žena (VIDEO)

Veći broj novorođenih dječaka u banjalučkom porodilištu kao da negiraju legendu koja gradom kruži još od početka 80-tih godina, o Banjaluci kao gradu žena, u kojoj je broj pripadnica ljepšeg pola sedam puta veći od broja muškaraca.
Banjalučanke - Foto: RTRS
BanjalučankeFoto: RTRS

I dok se mnogi stanovnici grada na Vrbasu sada sa osmijehom sjećaju duhovitog aforizma književnika Miladina Berića "Banjaluka, sedam Snježana na jednog patuljka", ova legenda se održala do danas, ali i na dalje pronijela.

Tačnije, postala je prva asocijacija na Banjaluku i jedan od njenih zaštitnih znakova, ali je bila i osnova za interesantan projekat dizajnera Draška Mikanovića, koji bi trebalo da posluži kao turistička atrakcija.

"Gdje god sam došao, pitali su me da li je istina da je Banjaluka grad žena, da li je istina omjer sedam na jedan. Da li je Banjaluka specifična po tome što ima toliko lijepih žena, zgodnih, dotjeranih... A onda sam došao na ideju da na ulazu u Banjaluku napravim  "Sjevernu kapiju grada", da ona ima dvije statue i da iza tih statua budu bine na kojima bi se održavali koncerti, a da sve to okružuje veliki tržni centar sa kafićima i restoranima s unutrašnje strane", kaže Draško Mikanović, kreator projekta "Banjaluka – grad žena" i dizajner.

Iako priča o Banjluci, kao gradu žena zvuči primamljivo za turiste, statistički podaci govore drugačije.

Bez obzira na zvanične podatke, subjektivni utisci građana uglavnom podržavaju ovu legendu. Možda je to i razlog njenog trajanja.

Bilo da vjerujete u ovu legendu ili ne, jedno je sigurno, Banjalučanke će i dalje mamiti uzdahe prolaznika i navoditi putnike namjernike da pronose priču o njihovoj ljepoti.

A ima li ljepšeg epiteta za jedan grad?