latinica  ћирилица
06/11/2016 |  16:08 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Arktik- Misteriozni zvuk iz dubine, čak su i kitovi pobjegli!

Kanadska vojska istražuje misteriozni zvuk koji dolazi sa dna mora u zabačenoj regiji Arktika i koji je tokom nekoliko posljednjih mjeseci plašio morske životinje.
Arktik - Foto: B92
ArktikFoto: B92

Vojni avioni su obavili nekoliko multisenzorskih pretraga u tom području, ali za sada ne mogu da objasne uzrok pojave koju su nazvali "akustičnim anomalijama":

"Naši avioni nisu otkrili nikakav kontakt na površini ili ispod nje. Јedino što su na tom području posade vidjele su dva jata kitova i šest morževa", rekli su iz vojske. Portparol ministarstva odbrane iz Otave rekao je da uzrok neobičnog zvuka, za koji rijetki stanovnici na tom području kažu da se može čuti čak i kroz trup broda, ostaje misterija.

Zvuk se mogao čuti tokom cijelog ljeta u tjesnacu Fjuri i Hekla, a opisuje se kao "bip" ili "šum", rekao je portparol Pol Kasa. Riječ je o uskom vodenom kanalu u regiji Nunavutu, najvećoj i najslabije naseljenoj kanadskoj teritoriji u blizini Grenlanda.

"Ovo je jedno od većih lovnih područja tokom ljeta i zime, jer je riječ o području na kojem je dno mora okružen ledom, bogatom morskim sisarima. Međutim, ovog ljeta ih tamo gotovo uopšte nije bilo i to nam je postalo sumnjivo", kazao je Kasa.

Pojedini zvaničnici su rekli da je riječ o području koje je na migracijskim rutama kitova i različitih vrsta tuljana kojih takođe nije bilo ove godine. U nedostatku službenog objašnjenja, kanadski mediji su počeli da nagađaju šta bi mogao da bude uzrok zvuka, pa se tako bacala sumnja na istraživanja koje sonarom sprovode rudarske kompanije, na vojne podmornice ili čak namjerne sabotaže aktivista Grinpisa koji žele da odvrate životinje od lovnog područja.

Ipak, rudarske kompanije tvrde da ne sprovode istraživanja u tom području, vojska je rekla da ni strane ni domaće podmornice nisu tuda prolazile, a Grinpis je optužbe odmah odbacio.

Zvuk i dalje ostaje misterija.

Izvor: Agencije