latinica  ћирилица
07/11/2016 |  14:50 | Autor: RTRS

Rajilić: Potvrda agresije Hrvatske na BiH i Srpsku

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da javno priznanje pukovnika Hrvatske vojske Vinka Štefaneka da je komandovao jedinicama Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ na području Orašja i Posavine potvrđuje da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i Srpsku, na što godinama upozoravaju porodice srpskih žrtava rata.
Božica Živković Rajilić - Foto: SRNA
Božica Živković RajilićFoto: SRNA

"Naše udruženje godinama ukazuje na činjenicu da je u martu 1992. godine Hrvatska u Brodu izvršila agresiju na BiH i Republiku Srpsku, ali niko do sada nije želio to da čuje i razumije", rekla je Rajilićeva Srni.

Rajilićeva je podsjetila da je na stotine srpskih žena doživjelo fizičku torturu i silovanje, a mnoge su i ubijene u selima uz rijeku Savu - od Broda, Odžaka, Dervente do Šamca.

"Najstrašnije vrste zločina počinjene su na području Broda u nekoliko logora u kojima su bili smješteni srpski civili, gdje su izdavane naredbe o silovanju srpskih žena o čemu postoje pisani tragovi kada su jedinice Hrvatske vojske bježeći napuštale to područje", napomenula je Rajilićeva.

Ona je rekla da agresija Hrvatske na BiH i Republiku Srpsku konačno izlazi na vidjelo, što potvrđuju i hrvatski ratni komandanti.

Rajilićeva je rekla da su članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske spremne da svjedoče o ovim zločinima pred pravosudnim institucijama BiH ukoliko dođe do podizanja optužnice i procesuiranja 10 pripadnika HVO-a koji se terete za ratne zločine nad Srbima na području Orašja.

"Naše udruženje godinama ukazuje na ratne zločine nad Srbima koje su počinili pripadnici regularne Hrvatske vojske u Mrkonjić Gradu, Vlašiću i drugim područjima", istakla je Rajilićeva.

Ona je dodala da postoje brojni materijalni dokazi i iskazi svjedoka ratnih događaja za procesuiranje ratnih zločina nad Srbima na području Orašja.

Pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek potvrdio je nedavno za televiziju "N1" da je komandovao postupcima HVO-a na području Orašja i istočne Posavine.

On je potvrdio navode Almina Dautbegovića, advokata Đure Matuzovića, jednog od uhapšenih pripadnika HVO-a, da je Hrvatska vojska bila nadređena jedinicama HVO-a u Posavini.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH na području Orašja uhapsili su nedavno 10 lica zbog sumnje da su, kao pripadnici HVO-a, u ovom mjestu počinili ratni zločin nad većim brojem Srba od aprila 1992. do jula 1993. godine.

Uhapšeni su bili pripadnici Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatvaranje.

Pripadnici Sipe su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića i Јosu Nedića.

Među uhašenima su i Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković i Stijepo Đurić, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Izvor: SRNA