latinica  ћирилица
08/11/2016 |  21:03 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Sarajevo: Zatvoren Festival pravoslavne crkvene muzike "Dani Sloge"

Proslavom krsne slave Srpskog pjevačkog društva "Sloga" Svetog Dimitrija-Mitrovdana večeras je u Sarajevu zatvoren Festival pravoslavne crkvene muzike "Dani `Sloge`", prvi ovakve vrste u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.
Sarajevo: Zatvoren Festival pravoslavne crkvene muzike "Dani Sloge" - Foto: SRNA
Sarajevo: Zatvoren Festival pravoslavne crkvene muzike "Dani Sloge"Foto: SRNA

Stefan Mojsilović, dirigent hora "Sloga", koji je bio organizator festivala, podsjetio je u obraćanju zvanicama da "Sloga" Mitrovdan slavi od 1921. godine, a da je do tada njena slava bio Vidovdan.

Prema njegovim riječima, nakon što je Vidovdan postao krsna slava Kraljevine Јugoslavije, "Sloga" je za krsnu slavu uzela Mitrovdan, koji je u novembru, kada je "Sloga" i osnovana davne 1888. godine.

Mojsilović je izrazio zadovoljstvo kako su protekla četiri dana festivala, koliko je trajao, naglasivši da je ova manifestacija dobila pozitivne kritike i visoke ocjene i za organizaciju i muzička izvođenja od posjetilaca i muzičkih stručnjaka.

Prema njegovim riječima, festival je dobio podršku od muzičkih radnika muzičkih akademija iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Izrazivši nadu da će festival postati tradicionalan, Mojsilović je ponovio da je cilj njegovog organizovanja bio da se ovakvim manifestacijama ponudi publici, pogotovo mladima, nešto drugačije od svakodnevne poplave nekvalitetne muzike i nekulture.

Prema njegovim riječima, ovaj događaj je vrhunac težnje članova "Sloge" da muziku kojom se bave i iskustvo koje posjeduju prenesu široj javnosti.

Starješina Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice sveštenik Vladimir Stupar rekao je Srni da je festival veoma uspješan zbog pozitivne emocije koju je izazvao.

"Svi koji su propratili festival otišli su zadovoljni. Poruka festivala je da svi možemo da živimo u miru, slozi i ljubavi", istakao je Stupar.

Prema njegovim riječima, "Sloga" kroz bogosluženja u Crkvi ostvaruje duhovnu misiju i misiju među ljudima da ih spaja.

"U `Slozi` pjevaju ljudi koji pripadaju različitim vjerama i nacijama što im ne predstavlja prepreku da sebe iskažu kao kreativno biće", naglasio je Stupar.

Festival je otvoren 5. novembra koncertom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, na kojem su, osim "Sloge", nastupili i muški horovi "Istočnik" iz Banjaluke i "Servikon" iz Istočnog Sarajeva, Mješoviti hor Filozofskog fakulteta sa Pala, te hor smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osim koncerata, održana su i predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti pravoslavne crkvene muzike.

"Sloga" je sinoć održala koncert u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu kojem je prisustvovao i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Festival je organizovan uz podršku Srpskog humanitarnog udruženja "Dobrotvor" iz Sarajeva, Mitropolije dabrobosanske, Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Medijski pokrovitelj festivala bila je Novinska agencija Republike Srpske.

Izvor: SRNA