latinica  ћирилица
09/11/2016 |  14:39 | Autor: RTRS

Naučnici: Novi uređaj će otkrivati rak dojke pomoću suza

Žene na Novom Zelandu, donirale su svoje suze istraživačima koji rade na razvijanju novog uređaja za otkrivanje raka dojke.
Samopregled dojke - Foto: ilustracija
Samopregled dojkeFoto: ilustracija

Američki istraživači iz kompanije "Ascendant dijagnostika" vjeruju da suze mogu da pomognu oboljelim od raka dojke, sa 90 odsto tačnosti, piše Daily Mail.

“Pokušaj testiranja za rak dojke je zasnovan na skupu proteina koji se nalaze u suzama, koji se naziva Melodi“, objašnjavaju iz kompanije.

“Ovaj skup proteina je ono što razlikuje žene koje boluju od raka dojke od onih koje ne boluju, sa osjetljivošću od 88 odsto, i specifičnošću od 86 odsto.“

Kako bi poboljšali uređaj za testiranje, istraživačima je trebala velika količina suza. Četristo žena je odlučilo da donira svoje suze, a sakupili su ih tako što su im u bioskopu putsili dramu “Bruklin“, film uz koji su se sve rasplakale.

Ova kompanija se nada da će uspjeti da napravi uređaj koji će brzo i lako otkriti rak, u ranim fazama.

Najčešći način otkrivanja raka danas je mamograf, ali iz kompanije navode da je on efikasan samo 13 odsto za one žene koje imaju gusto tkivo dojke.

Nova tehnologija neće imati taj problem, a planiraju da uređaj bude korišćen u sprezi sa ostalim tehnikama ispitivanja.

Uređaj će biti zaista veliki napredak u ovom polju, ali će naučnicima biti potrebno nekoliko godina da ga potpuno razviju.

Izvor: Daily Mail