latinica  ћирилица
10/11/2016 |  19:48 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska prepoznata i uvažena u Kini (VIDEO)

Termoelektrana Gacko 2, Gornji horizonti, auto-put Banjaluka-Mliništa, bolnica u Doboju... sve su to projekti čiju je realizaciju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovarao u Kini.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Srpska je u Kini prepoznata i uvažavana kao prijatelj sa kojim želi da sarađuje - izjavio je predsjednik za RTRS, pred polazak iz Kine.

Dodik je ocijenio da je posjetu Kini obilježio jedan uspješan sklop sastanaka na visokom političkom nivou, kako u Komunističkoj partiji Kine, tako i na državnom nivou sa guvernerom pokrajine Sečuan, sa zvaničnicima vlade Šangaja, te sa poslovnim zajednicama iz različitih oblasti.

- Prije svega mislim da je veoma važno da na političkom nivou uspostavimo dobru saradanju, imajući u vidu da je u Kini rukovodeća i vodeća partija Komunistička partija. Na neki način, dobra saradnja sa ovom partijom predstavlja dobar "ulaz", ne samo u neka državna pitanja ili razgovore, nego i u poslovne kontakte - rekao je Dodik za RTRS.

Predsjednik Srpske je naveo da je narod u Kini okrenut ka razvoju preduzetništva i jačanju konkurentnosti.

- Svi žele da budu bolji, rade na sebi i razumiju da je potrebno da obezbijede i pripreme sebe za ono što je neminovno u ekonomiji, prije svega u poslovanju, a to je da se nose sa konkurencijom koja nije nimalo jednostavna - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je cilj posjete Kini bio da se animiraju kineske kompanije da ulažu u otvaranje proizvodnih pogona u Srpskoj.

- Možemo sada sa sigurnošću reći da će četiri kompanije iz oblasti zdravstva, polihema, poljoprivrede, stočarstva, narednih sedmica biti u Srpskoj, u nastojanju da nađu i optimalizuju svoj pristup za nove fabrike i nove proizvodnje. U suštini, njihovi proizvodi se plasiraju na EU tržište i taj spoj mogućnosti da proizvode kod nas i dostupnosti regionalnog i globalnog tržišta apsolutno je određena prednost koju smo ponudili i koju su mnogi prihvatili kao relevantan faktor - istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da je u Kini bilo riječi i o formiranju specijalnih ekonomskih zona u Srpskoj.

- Upravo ovih nekoliko fabrika mogu da budu značajan indikator koji će "povući" i druge. Sve činimo u nastojanju da ljudima u Republici Srpskoj obezbijedimo posao. Očekujem da će ova posjeta dati zaista dobre rezultate - rekao je on.

Dodik je istakao da je Republika Srpska prepoznata i potpuno uvažena u Kini.

- Kao predsjednik Republike Srpske mogu da izrazim potpuno zadovoljstvo. Mnogi u Kini sada znaju više o Srpskoj i Srpska je prepoznata kao prijatelj sa kojom treba da sarađuju i njihove kompanije i država i sama partija. U tom pogledu, apsolutno moram da kažem da je naša posjeta Kini bila naporna, ali i veoma uspješna - zaključio je predsjednik Dodik.