latinica  ћирилица
15/11/2016 |  12:35 | Autor: RTRS

Rusija planira da poššalje čovjeka na Mjesec 2031. godine

Ruska raketna i kosmička korporacija „Energija“ planira da prvog Rusa pošalje na Mjesec 2031. godine, izjavio je direktor te korporacije Vladimir Solncev, javlja „Tas“.
Pogled na Zemlju sa Mjeseca - Foto: ilustracija
Pogled na Zemlju sa MjesecaFoto: ilustracija

"Poslije 2025. godine, planiramo da počnemo sa letovima na Mjesec i sa privikavanjem na vještački satelit. U 2026. namjeravamo da na let oko Mjeseca pošaljemo bespilotnu letjelicu, a 2027. da lansiramo modul koji će sletjeti u Mjesečevu orbitu“, rekao je Solncev.

Modul će, prema njegovim riječima, sletjeti na Mjesec po automatskom sistemu.

„Godine 2029, u Mjesečevoj orbiti biće novi kosmički brod bez posade, a počev od 2030. godine radićemo na organizovanju leta sa posadom na Mjesec, dok 2031. planiramo sletanje čovjeka na Mjesec“, naveo je on.

Rusija poziva Evropu i SAD da zajedno razvijaju modul za sletanje na Mjesec, istakao je Solncev.

„Modul za polijetanje i sletanje (na Mejsec) je nešto sasvim novo što ćemo, vjerujem, razvijati zajedno sa našim evropskim i američkim partnerima. Pozivamo sve zemlje da učestvuju u razvijanju novih primjeraka kosmičke opreme i primjeni lunarnog programa“, dodao je Solncev.

Rusija za letove na Mjesec razvija kosmički brod sa posadom pod nazivom „Federacija“ i planira da u 2020. godini izvede prototipni let i da 2021. lansira taj brod bez posade, dok je prvo lansiranje sa posadom planirano za kraj 2023, a 2025. planira da godišnje jednom ili dvaput lansira „Federaciju“ na Mjesec, navodi ruska agencija.

Izvor: Tanjug