latinica  ћирилица
16/11/2016 |  18:53 | Autor: RTRS

Čaša vina prije cigareta poništava njihovo štetno dejstvo?

Vino onemogućava izlazak mikro-čestica iz zidova arterija koje ukazuju na štetno dejstvo pušenja.
Crno vino - Foto: RTRS
Crno vinoFoto: RTRS

Najnoviji nalazi istraživača ukazuju na to da čaša crvenog vina prije pušenja cigarete može da spriječi štetu koju uzrokuje pušenje.

Vino sadrži hemikalije koje štite od kratkoročnog oštećenja sluznice krvnih sudova.

Naučnici su istraživali efekte pušenja na krv i arterije 20 zdravih nepušača koji su učestvovali u istraživanju.

Polovina njih je pila crveno vino jedan sat prije pušenja što je spriječilo izlazak mikro-čestica iz zidova arterija, trombocita i bijelih krvnih zrnaca.

Takođe je smanjena upala i usporen genetski proces starenja u ćelijama povezan sa enzimima i telomerazama – koji se ubrzava nakon pušenja.

Aktivnost telomeraza kod volontera koji nisu pili vino prije nego što bi zapalili cigaretu, opala je za 56 odsto, dok je kod onih koji bi popili čašu vina opala za samo 20 odsto.

Glavna naučnica, doktorka Viktorija Švarc sa Sarland univerziteta u Hamburgu je rekla: “Cilj našeg istraživanja je bio da se ispitaju vaskularni efekti crvenog vina kod zdravih pojedinaca prije nego što zapale cigarete. Otkrili smo dokaze da konzumiranje crvenog vina onemogućava vaskularne povrede izazvane pušenjem.“

Viktorija je dodala i to da budući da je studija bila fokusirana na zdrave nepušače, nije sasvim jasno da li bi otkrića mogla da se odnose i na starije, bolesne strastvene pušače.

Doktorka Švarc je istakla i to da ona i njen tim ovim istraživanjem nisu željeli da motivišu povremene pušače da počnu da piju niti one koje povremeno popiju vino, da počnu da puše.

Izvor: Independent