latinica  ћирилица
17/11/2016 |  07:22 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

I. Sarajevo: Јubilarna 100. sjednica Vlade Srpske (FOTO/VIDEO)

Vlada Republike Srpske danas je zasjedala u Istočnom Sarajevu.
Sjednica Vlade Srpske u I.Sarajevu - Foto: RTRS
Sjednica Vlade Srpske u I.SarajevuFoto: RTRS

Premijerka i mininistri razmatrali su lokalni razvoj i odnos Vlade sa opštinama ove regije. Prije sjednice mininistri su posjetili institucije i preduzeća u pojedinim opštinama Sarajevsko-romanijske regije.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanića razgovarao je sa direktorimaa šumskih gazdinstava sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Mirjanić sa direktorima šumskih gazdinstava iz Sokoca, Han Pijeska, Rogatice, Pala i Trnova razgovarao o poslovanju i stanju u ovim gazdinstvima.

Pomoćnik ministra Goran Zubić rekao je da ovih pet šumskih gazdinstava u okviru Јavnog preduzeća "Šume Republike Srpske" učestvuju sa 14 odsto šumske površine.

"Međutim, njihov prihod u finansijskom smislu učestvuje sa čak 27 procenata, što znači da se na ovim područjima nalaze visokovrijedne šumske sastojine, te su s tog aspekta ove šume veoma značajne", rekao je Zubić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač posjetio je CЈB I.Sarajevo gdje je razgovarao o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji.

Foto: RTRS

Lukač je rekao da će se na sjednici Narodne skupštine naći izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koje predviđaju da centri javne bezbjednosti postaju policijske uprave, a stanice javne bezbjednosti će dobiti svoju samostalnost.

"Tako će na području grada Istočno Sarajevo biti dvije policijske uprave što će doprinijeti boljoj organizaciji policije, boljem pokrivanju terena i boljoj bezbjednosnoj situaciji", rekao je Lukač nakon sastanka sa načelnikom CЈB Istočno Sarajevo Srpkom Kosorićem.

On je naveo da će, u saradnji sa opštinom Istočna Ilidža, formirati stanicu policije kako bi bezbjednosna situacija na području tog Centra bila na mnogo višem nivou.

Na pitanje novinara da li je u planu da se na području opštine Istočni Stari Grad formira policijska stanica zbog entitetske linije, Lukač je rekao da su razgovarali i o tome, te da je činjenica da u CЈB Istočno Sarajevo nedostaje ljudi, jer je veliki broj policajaca otišao u penziju, što će popuniti iz Škole unutrašnjih poslova i sa Policijske akademije.

"U ovom trenutku nemamo dovoljno ljudi da formiramo tu stanicu policije, a prioritet nam je bila Istočna Ilidža", rekao je Lukač i dodao da će u narednom periodu i to uraditi.

Lukač je rekao da je bezbjednosna situacija na području Centra javne bezbjednosti /CЈB/ Istočno Sarajevo na zadovoljavajućem nivou, ali da uvijek insistira da se radi mnogo više i da rezultati moraju biti bolji.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić posjetio je "Elektrodistribuciju" Pale.

O poslovanju ovog preduzeća ministar Đokić razgovarao je sa direktorom Ljubom Mrda. Pohvalio je "Elektrodistribuciju" Pale ističući da je to jedna od rijetkih jedinica koja svojim sredstvima proširuje svoje kapacitete.

Ministar Đokić na Palama (Foto RTRS)

Najavio je da će se ići u dogradnju kapaciteta Hidroelektrane Bogatić kod Trnova. Đokić je potvrdio da je elektoenergetski sektora stabilan i da je jedan od oslonaca razvoja Republike Srpske. Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malašević posjetio je Studentski dom na Palama. U razgovoru sa direktorom Studentskog centra Pale Damjanom Škipinom izraženo je zadovoljstvo postojećim stanjem u novoizgrađenim objektima, u kojima ima još petnaestak slobodnih mjesta od ukupno 600.

"Moj prvi utisak je da su uslovi smještaja u domovima sada mnogo bolji nego ranije", rekao je Malešević i dodao da je potrebno postepeno ukloniti neke nedostatke koji su ostali poslije izvođača radova, te da je to potrebno uraditi dok ne istekne garantni rok.

Malešević je naglasio da je potrebno riješiti pitanje video-nadzora u domovima, internet i spoljnu rasvjetu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić posjetio je Dom za stara lica u Istočnom Sarajevu i razgovarao sa direktorom ove ustanove Miljanom Sladojom. Bogdanić je izrazio podršku radu i upravi Doma, istakavši da će Ministarstvo nastojati da pruža pomoć i podršku. Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti dogradnje ove ustanove.

"Cilj nam je da korisnici ovakvih ustanova imaju odgovarajuće uslove i dobru njegu, te da se one što bolje pozicioniraju na tržištu", istakao je Bogdanić nakon razgovora sa direktorom Doma Miljanom Sladojem.

Bogdanić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je znatan broj korisnika iz Federacije BiH, kao i iz drugih opština Srpske, te što se prevazilaze poteškoće sa kojima se suočava Dom u radu sa nekim centrima za socijalni rad.

Sladoje, koji je ministra upoznao o planovima i problemima, rekao je da Dom trenutno ima 140 korisnika, što je maksimalna popunjenost i znači da je rentabilan i da nema problema sa finansiranjem.

Ministar Dragan Bogdanić u posjeti Domu za stara lica (Foto: RTRS)

Govoreći o izgradnji bolnice u Istočnom Sarajevu, Bogdanić je istakao da je projekat u fazi mirovanja zbog uloženih žalbi, ali čim postupak žalbi bude okončan počeće izgradnja ovog objekta koja će trajati 18 mjeseci.

Bogdanić je naglasio da je ovo jedan od kapitalnih projekata, ne samo za Sarajevsko-romanijsku regiju, već i za cijelu Srpsku.

"Bez obzira na to što smo ušli i u izgradnju Univerzitetskog kliničkog centra, svejsni smo teškoća sa kojima se suočava Bolnica Istočno Sarajevo, kao i potreba stanovništva, pacijenata, zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi", rekao je Bogdanić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je rekao i da se za dalje korake u vezi sa izgradnjom bolnice čeka odgovor Komisije za žalbe kojoj je jedan od učesnika na tenderu podnio žalbu.

"Ako žalba bude odbijena ići će se na ugovaranje, a ako odgovor bude drugačiji ispoštovaćemo i tu sugestiju i preporuku Komisije", rekao je Bogdanić, dodajući da je kada bude završena tenderska procedura i potpisan ugovor rok za završetak bolnice je 18 mjeseci.

Za izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu raspisan je međunarodni tender koji je završen krajem jula, a ukupna vrijednost radova je oko 50 miliona KM.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović obećala je punu podršku Ministarstva Fudbalskom klubu "Slavija" iz Istočnog Sarajeva.

Davidovićeva je kroz razgovor sa rukovodstvom i fudbalerima prvog tima "Slavije" upoznata sa stanjem u najvećem fudbalskom timu i nosiocu sporta u ovom dijelu Republike Srpske, odnosno problemima koje će rješavati u narednom periodu.

"Izuzetno je važno da podržimo ovaj fudbalski klub kako bi krenuo sa što boljim rezultatima. Oni trenutno nisu u Premijer ligi, u kojoj su godinama bili, a nadamo se da će se tamo ubrzo vratiti", izjavila je Davidovićeva.

Ona je izrazila posebno zadovoljstvo zbog postojanja škole sporta koja djeluje u FK "Slavija", jer joj je, kako je rekla, stalo da se djeca okreću sportu i zdravom načinu odrastanja.

Predsjednik FK "Slavija" Zdravko Šavija informisao je Davidovićevu da im najveći problem predstavlja infrastruktura.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović posjetio je Odjeljenje Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu, a nakon toga i Zavod za zapošljavanje. Direktor Zavoda Miroslav Vujičić informisao ga je da je stopa nezaposlenosti u Srpskoj u ovoj godini prvi put pala ispod 25 odsto.
Savanović se osvrnuo i na važnost zapošljavanja najranjivijih kategorija stanovništva proizašlih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, navodeći da je za ovu godinu planirano zapošljavanje 3.300 lica.

 

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem.

Posebna tema je bila prodaja zemljišta Arapima na prostoru Istočnog Sarajeva. Golić eva je da Istočno Novo Sarajevo kao opština nije prodala ni pedalj zemlje Arapima, već su to činila privatna lica koja su prodavala svoju privatnu svojinu, odnsno neke dijelove svojih parcela.

Golićeva je najavila da će svi radovi na obnovni zgrade Srednje škole "28. jun" u Istočnom Novom Sarajevu biti okončani do kraja ove kalendarske godine.
Nakon susreta sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem, Golićeva je rekla da se radovi na obnovi školske zgrade odvijaju planiranom dinamikom.

"Škola se oprema u skladu sa energetski efikasnim standardima tako da se radi termička izolacija krovne konstrukcije, mjenja stolarija, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju", rekla je Golićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je navela da su radovi na zgradi Srednje škole "28. jun", u kojoj je smještena i Gimnazija "Igmanski marš" Istočna Ilidža, koštali 450.000 KM.

Golićeva je rekla da je sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo obišla i sportsku dvoranu, čiji se krov urušio od nevremena u februaru 2012. godine.

"Načelnik Ćosić me je zamolio da na sjednici Vlade razmotrimo problematiku za sanaciju ovog krova i da ne dopustimo dalju devastaciju ove sportske dvorane", dodala je Golićeva.

Ministar nauke i tehnologije Јasmin Komić u Palama je svečano otvoriti program "Naučnoistraživačke radionice" na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

Izvor: RTRS/SRNA