latinica  ћирилица
17/11/2016 |  07:40 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

U Srpskoj 100.000 oboljelih od dijabetesa (VIDEO)

U Republici Srpskoj ima oko 100.000 oboljelih od dijabetesa, što čini između šest i osam odsto ukupnog stanovništva, rekla je nacionalni koordinator za kontrolu dijabetesa u Srpskoj Snježana Popović Pejičić.
Dijabetes - Foto: ilustracija
DijabetesFoto: ilustracija

Pejičićeva je ukazala da su faktori rizika za nastanak dijabetesa predgojaznost, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, te nepravilna ishrana.

"Prema podacima Instituta javnog zdravstva, više od 50 odsto stanovnika Republike Srpske nalazi se u kategoriji pretjerano gojaznih i gojaznih osoba, a oko 76 odsto je neaktivnog stanovništva", rekla je Pejičićeva novinarima tokom pauze na Simpozijumu o dijabetesu koji se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Ona je istakla značaj multisektorske borbe protiv dijabetesa u koju će se, osim zdravstvenih, uključiti i državne i društvene organizacije.

Pejičićeva je navela da će na simpozijumu, na kojem učestvuje 50 eminentnih stručnjaka iz Srpske i Srbije, biti riječi o značaju prevencije ove bolesti, glavnim načinima nastanka dijabetesa, kao i značaju kontrole šećera u krvi, mjerenja krvnog pritiska i masnoća u krvi.

Predsjednik Republičke stručne komisije za šećernu bolest pri Ministarstvu zdravlja Srbije Nebojša Lalić rekao je da su u borbi protiv dijabetesa prisutni veliki izazovi, koji su u skoro istoj ravni sa dostignućima.

"Šećerna bolest je hronična, nezarazna bolest, a faktori rizika za njen razvoj su duboko ugrađeni u način života ljudi, naročito u zemljama u tranziciji", napomenuo je Lalić.

On je dodao da medicina za sada ne može da odredi koje osobe su sklone dijabetesu, a na nastanak bolesti odlučujuće utiču način života, neredovna ishrana, smanjena fizička aktivnost i stres.

Predsjednik Odbora za hronične i nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka Akademije i umjetnosti Republike Srpske Dragan Danelišan rekao je da je dijabetes bolest koja predstavlja rastuću prijetnju za cijelo čovječanstvo.

"Podatak da svakih šest sekundi na svijetu umre jedna osoba zbog dijabetesa govori da je riječ o ozbiljnoj bolesti, kojoj se treba posvetiti sa svih aspekata", naglasio je Danelišan.

On je rekao da je organizovanje simpozijuma značajno i dodao da je to samo jedna od aktvnosti u okviru dugoročne saradnje eminentnih stručnjaka iz Republike Srpske i Srbije.

Izvor: SRNA