latinica  ћирилица
18/11/2016 |  10:23 ⇒ 10:39 | Autor: RTRS

Moći ćemo popraviti oštećeni gen u mozgu i izliječiti teške bolesti

Međunarodni tim naučnika iz desetak država svijeta otkrio je nov način mijenjanja ljudskog DNK, zahvaljujući kojem će biti moguće popraviti oštećene gene u mozgu, izliječiti neke neizlječive bolesti, pa čak i produžiti ljudski život, piše britanski Independent prenoseći naučni rad objavljen u časopisu Nature.
Medicina - Foto: Screenshot
MedicinaFoto: Screenshot

Načnici su svoje otkriće opisali kao "sveti gral genetike" nakon što su novom metodom uspjeli vratiti vid miševima koji su bili slijepi zbog pigmentnog retinitisa koji se pojavljuje i kod ljudi. U prijašnjim istraživanjima nije bilo moguće promijeniti DNK u tkivu oka, mozga, srca ili jetre. Ćelije se u većini tkiva odrasle osobe ne dijele, što naučnicima znatno otežava uvođenje promjena u okviru DNK. Sada je grupa naučnika predvođena profesorom Huanom Karlosom Izpisuaom Belmonteom s američkog instituta Salk uspjela modifikovati DNK u sklopu nedjeljivih ćelija.

Tehnika, poznata kao HITI, zasniva se na CRISPR tehnici. CRISPR tehnika koristi se poput neke vrste molekularnih makaza, uz pomoć kojih je moguće rezati i mijenjati ljudski genom.

– Sposobnost korištenja HITI tehnike radi ciljanog transgenog umetanja u postmitotičke neurone i vivo bez presedana je i omogućiće velik napredak u području osnovnih i istraživanja u vezi s translacijskom neurologijom – navode naučnici.

Izvor: Nezavisne novine