latinica  ћирилица
18/11/2016 |  16:25 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Obnova crkve u mjestu Osredak kod Cazina (VIDEO)

U mjestu Osredak, kod Cazina, u Federaciji BiH u toku je obnova pravoslavnog hrama Svetih apostola Petra i Pavla.
Pravoslavna crkva - Foto: RTRS
Pravoslavna crkvaFoto: RTRS

Hram se obnavlja uz blagoslov i učešće Srpske pravoslavne crkve. Finansira se dobrovoljnim prilozima Srba protrjeranih iz ovog kraja. Specifičnost ove priče jeste u tome što je izvođač građevinskih radova, Mesud Keranović, koji živi nadomak pravoslavnog hrama.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla izgrađen je 20. godina prošloga vjeka. Prvi put je srušen za vrijeme NDH nakon čega je obnovljen.

Drugi put je porušen od strane tzv. Armije BiH-a 1992. godine. Protjerani Srbi iz ovog kraja odlučili su da zajedno s Pravoslavnom crkvom ponovo obnove hram.

- Ovaj hram se obnavlja dobrovoljnim prilozima Srba koji su otišli odavde koji žive u Australiji, Kanadi, Srbiji i jedan dio naše dijaspore koji živi u Vukovaru, kaže protojerej stavrofor Karađorđe Derajić.

Mesud Keranović, koji živi nadomak pravoslavnog hrama već nekoliko mjeseci radi na obnovi crkve.

Vladika Atanasije kaže da je ovdje riječ o obnovi hrama, ali i izgradnji dobrih međuljudskih odnosa.

- Usuđujem se da kažem da možemo konstatovati da smo zacijelili sve boli i rane prošlosti i da smo uspostavili potpunu harmoniju života tek onda kada budemo obnovili sve religijske objekte, ističe Atanasije, episkop bihaćko-petrovački.

Izgradnja hrama dobar je putokaz za mnoge, kao što je to bilo i u slučaju podrške koju je Republika Srpska dala u izgradnji Ferhat-pašine džamije, u Banjaluci, poručuje episkop bihaćko petrovački.