latinica  ћирилица
25/11/2016 |  13:02 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Njujork- Parada povodom Dana zahvalnosti (FOTO)

U Njujorku je, uz jako prisustvo policije, održana tradicionalna parada povodom Dana zahvalnosti, koju je i ove godine organizovao veliki lanac robnih kuca "Mejsis", a na čelu parade bio je ogroman balon u obliku Čarlija Brauna.

Veliki broj okupljenih ljudi pozdravio je učesnike parade u kostimima poznatih likova iz stripova i igranih i animiranih filmova, dok klovnovi na biciklima kroz masu provoze mnoštvo balona.

Bezbjednosne mjere ove godine su uključile i kamione pune pijeska koji se nalaze na raskrsnicama, pse tragače koji mogu da nanjuše bombu i prenosive detektore radijacije.

Njujork- Parada na Dan zahvalnosti (FOTO:AP)

Građani koji su posmatrali paradu zahvaljivali su za dodatne bezbjednosne mjere policajcima, među kojima i članovima marširajućeg benda njujorške policije.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je, povodom Dana zahvalnosti, naciju na jedinstvo.

- Došlo je vrijeme da počnemo da liječimo naše razlike, ali tenzije ne mogu da nestanu preko noći - rekao je Tramp, priznavši da je mnogima vjerovatno ostala "gorčina" nakon izbora.

To, napomenuo je, ne ide brzo, ali je poručio da Amerikanci sada imaju šansu da zajedno stvore novu istoriju i donesu prave promjene u Vašington, obezbijede sigunost gradova i realan prosperitet svojim zajednicama.

Njujork- Parada na Dan zahvalnosti (FOTO:AP)

U međuvremenu, odlazeći predsjednik Barak Obama juče je posljednji put za svog mandata obavio tradiciju pomilovanja ćurki za praznik Dan zahvalnosti.

Amerikanci slave Dan zahvalnosti od 17. vijeka u čast zajednice različitih kultura u SAD, svakog četvrtog četvrtka u novembru, uz pečenu ćurku i puno hrane.

Izvor: Agencije