latinica  ћирилица
28/11/2016 |  12:09 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

"Pjesnička Republika" dobila 120 državljana

Novoosnovana "Pjesnička Republika" dobila je svoje prve državljane - 120 pjesnika koji su učestvovali na istoimenoj manifestaciji u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.
"Pesnička republika" - Foto: ilustracija
"Pesnička republika"Foto: ilustracija

Pjesnici su, kako je navedeno u saopštenju Banatskog kulturnog centra, došli iz 43 grada

iz Srbije i regiona, a za predsjednika je imenovan pjesnik Simon Grabovac.

Osnivač manifestacije i autor Ustava "Pjesničke Republike" je književnik i direktor BKC-a Radovan Vlahović, a članovi Vlade Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović Filipov i Јovan Gvero.

Za ambasadore i počasne konzule imenovani su inostrani pjesnici, a za himnu je odabrano "Banatsko veliko kolo".

Manifestacija, održana tokom proteklog vikenda, proistekla je iz Evropskog fejsbuk pjesničkog festivala koji Banatski kulturni centar tradicionalno organizuje na Salonu knjige u saradnji sa Novosadskim sajmom i koji je za sedam godina u stvarnom i virtualnom svijetu okupio oko 3.000 pjesnika.

"Pjesnička Republika" izdavala je pasoš i državljanstvo svakom pjesniku koji je nastupao na manifestaciji u Novom Miloševu i svi su upisani u Knjigu državljana "Pjesničke Republike".

Nastup svakog pjesnika biće objavljen na "Јutjubu", ista pjesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom "Pjesnička Republika" koji će biti besplatno dijeljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u martu 2017. u Novom Sadu.

U galeriji Banatskog kulturnog centra, povodom manifestacije, priređena je izložba "I zato Pjesnička Republika" Radovana Vlahovića. "Pjesnička Republika" u organizaciji Banatskog kulturnog centra dio je projektnih aktivnosti opštine Novi Bečej - "Grada u fokusu" - na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Izvor: B92