latinica  ћирилица
30/11/2016 |  10:51 ⇒ 10:58 | Autor: RTRS

U Banjaluci nastavna baza za baromedicinu

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci jedina je medicinska ustanova u BiH koja ima višemjesnu hipebaričnu komoru, a ovaj zavod je i nastavna baza za baromedicinu.
Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" - Hiperbarična komora - Foto: SRNA
Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" - Hiperbarična komoraFoto: SRNA

Snežana Kutlešić Stević, specijalista pulmologije i baromedicine rekla je da je Centar za hiperbaričnu medicinu i tretman hroničnih rana koji radi 11 godina jedini ove vrste u Republici Srpskoj.

Ona je navela da Centar raspolaže jednomjesnim komorama koje koriste, između ostalog, pacijenti sa dvostrukim amputacijama, pacijenti sa zaraženim hroničnim ranama.

- Višemjesna komora može da primi deset pacijenata uz pratnju medicinske prve pomoći - rekla je Stevićeva.

Prema njenim riječima, izbor koju će komoru koristiti pacijenti pravi se na osnovu trijaže, odnosno vrste oboljenja.

- Mi se bavimo hiperbaričnom medicinom iz medicinskih razloga, ali se u sklopu ove medicine bavimo i roniocima. Tokom terapije, pacijenti koriste 100 procentni kiseonik, koji poboljšava perifernu cirkulaciju - kaže ona.

Da bi pacijenti bili izloženi pritisku od dvije atmosfere, prethodno moraju proći kontrole.

- Pacijente upućuju specijalisti reumatologije, vaskularni hirurzi, specijalisti endokrinologije, oftamologije, otorinolaringologije, a dijagnoze su gasna gangrena, trovanje ugljen- monoksidom, dekompresije, komplikacije šećerne bolesti, zapušeni krvi sudovi - navela je Stevićeva.

Ona je napomenula da ova terapija ima smisla i kod niza drugih neuroloških oboljenja.

Zbog ograničenosti kapaciteta, u ovoj ustanovi su duge liste čekanja i trenutno je 800 pacijenata na čekanju obnove terapije.

Stevićeva kaže da prije tretmana u hipebaričnoj komori pacijenti treba da dobiju saglasnost kardiologa, urade rentgenski snimak pluća i dodatnu medicinsku dokumentaciju u vezi sa dijagnozom.

Ona je rekla da je terapija bezbolna i bezbjedna jer je pod nadozorm medicinskom tima, da pacijent tokom terapije ne osjeća ništa osim pritiska u ušima, a udahnuti kiseonik odlazi na sva mjesta gdje su zapušeni krvi sudovi.

Izvor: SRNA