latinica  ћирилица
30/11/2016 |  13:24 ⇒ 01/12/2016 | 08:59 | Autor: RTRS

U Srpskoj 11 novih slučajeva AIDS-a

U Republici Srpskoj ove godine registrovano je 11 novih lica sa HIV-om, odnosno sedam lica su HIV pozitivna, a četiri oboljela od AIDS-a, od kojih su dva umrla, podaci su republičkog Instituta za javno zdravstvo.
Testiranje - Foto: ilustracija
TestiranjeFoto: ilustracija

Od ukupnog broja novootkrivenih, devet su muškog, a dva lica ženskog pola.

Način prenosa infekcije kod četiri osobe je heteroseksualni, isto toliko homoseksualni, po jedna osoba je inficirana korištenjem droge putem šprica i biseksualno, dok je kod jednog oboljelog način prenosa nepoznat.

Epidemiolog Ljubica Andrić rekla je da je do sada u Republici Srpskoj ukupno registrovano 107 lica sa HIV-om, a da je od posljedica AIDS-a do sada umrlo 20 lica.

- Na osnovu analiza podataka od 2002. godine uočava se blagi porast novootkrivenih slučajeva HIV-a i AIDS-a - upozorila je Andrićeva.

Ona je navela da od ukupnog broja registrovanih 79 odsto čine muškarci.

- Najveći broj je registrovan u starosnoj grupi od 30 do 39 godina, zatim u grupama od 20 do 29 i od 40 do 49, gdje je registrovan isti broj, iza kojih slijedi uzrast od 50 do 59 godina, a za 15 osoba koje su prijavljeni kao nosioci HIV-a ne postoje podaci o godini rođenja, te se vode u grupi nepoznato - dodala je Andrićeva.

Prema njenim riječima, najučestaliji put prenosa HIV infekcije i dalje je heteroseksualni kontakt - 49 odsto, zatim homo ili biseksualni - 31, za devet odsto prijavljenih nema podataka, sedam odsto pripada grupi injekcionih korisnika droga, dva odsto je inficirano preparatima krvi, a jedan odsto je vertikalni put prenosa.

Andrićeva je naglasila da se u Republici Srpskoj, u okviru redovnih aktivnosti, u kontinuitetu sprovodi epidemiloški nadzor, nadzor i liječenje lica sa HIV-om, odnosno AIDS-om, a posebna pažnja posvećuje se ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a.

Na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske trenutno se antiretrovirusnom terapijom liječi 47 lica koja žive sa HIV-om.

HIV infekcija se ne može izliječiti, ali postoje efikasni antiretrovirusni lijekovi koji kontrolišu virus i pomažu prevenciju transmisije, tako da osobe sa HIV-om mogu živjeti dugim i produktivnim životom.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno sa HIV-om živi 36,7 miliona osoba.

Prošle godine registrovano je 2,6 miliona novoinficiranih, a 1,1 milion ljudi umro je od uzroka povezanih sa AIDS-om. Najveći broj oboljelih, oko 70 odsto pripada Subsaharskoj regiji.

U velikom broju zemalja došlo je do stagnacije i smanjenja stope javljanja HIV-a, tako da je, u periodu od 2000. do 2015. godine broj novih HIV infekcija opao za 35 odsto.

Smrti povezane sa AIDS-om opale su za 28 odsto, što je osam miliona spasenih života.

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije i Generalne skupštine UN od kraja osamdesetih godina dvadesetog vijeka u svijetu se 1. decembar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a radi podizanja svijesti o ovome oboljenju kao globalnom problemu.

U Centru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje sutra će biti organizovano besplatno testiranje na HIV.

Testiranje je anonimno, povjerljivo besplatno i nije potreban nikakav dokument niti ljekarska uputnica, a za testiranje će biti korišteni brzi testovi - HIV-VIKIA /krv iz prsta/.

Obezbijeđeno je i savjetovanje prije i poslije testiranja radi unapređenja znanja o HIV-u, odnosno AIDS-u, načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno mjerama za sprečavanje infekcije HIV-om, uz podjelu promotivnog materijala.

Zainteresovani građani testiranje mogu obaviti u terminu od 8.00 do 20.00 časova.

Izvor: SRNA