latinica  ћирилица
01/12/2016 |  12:26 | Autor: RTRS

Stotine poziva zbog zlostavljanja igrača u Engleskoj

Skandal oko seksualnog zlostavljanja mladih fudbalera u Engleskoj nastavlja da raste, a posebna sos linija za pomoć je u prvoj nedjelji rada primila 860 poziva.
Fudbaler - Foto: ilustracija
FudbalerFoto: ilustracija

Kako je saopštila organizacija za pomoć djeci NSPCC, broj poziva je za samo tri dana bio trostruko veći nego kada je ostrvsku javnost potresla velika afera o masovnom zlostavljanju djece u kojoj je centralnu ulogu imao poznati voditelj kuće Bi-Bi-Si DŽimi Sevil.

"Primili smo zapanjujući broj poziva, što otkriva zabrinjavajući nivo zlostavljanja koji postoji u ovom soprtu. To što je nekoliko uspješnih fudbalera progovorilo o ovoj temi je privuklo pažnju čitave zemlje", rekao je prvi čovjek organizacije Piter Vanles.

Za prva tri dana funkcionisanja nove linije, službenici NSPCC su 60 puta kontaktirali policijske službe, socijalne radnike i službe zadužene za dobrobit djece, a 15 policijskih ekipa je trenutno angažovano na istrazi o dugogodišnjoj praksi seksualnog zlostavljanja mladih fudbalera.

Kako je precizirano, pozivi su se odnosili i na slučajeve iz prošlosti, ali i na opštu zabrinutost roditelja i djece za trenutno stanje. Iako nije želio da govori o detaljima, šef tima za borbu protiv seksualnog zlostavljanja NSPCC DŽon Braun je rekao da bi "bilo naivno misliti da su sve brige vezane samo za prošlost".

On je povukao paralele između ovog slučaja i slučaja DŽimija Sevila, rekavši da se oba svode na zloupotrebu moći i na "efikasno ućutkivanje" žrtava.

"Kada čujemo hrabra svjedočenja fudbalera, kao i razloge zbog kojih nisu mogli da govore, mislim da bi bilo naivno da pretpostavimo da ne postoji rizik da se te stvari sve vrijeme dešavaju i u fudbalu i u sportu uopšte. To je nešto što je potrebno ispitati i nešto što je potrebno riješiti", rekao je Braun za Bi-Bi-Si.

Istovremeno, izvršna direktorka vladinog tijela koje finansira sport Liz Nikol kaže da bi i drugi sportovi morali da reaguju, a govorila je i o mogućim posljedicama.

"Želimo da dobijemo dokaze da se na ovakve tvrdnje reaguje, ali ako budemo imali razloga za brigu, ukoliko bude nečinjenja, onda bismo razmislili i o našem odnosu prema sportu i daljem finansiranju", rekla je ona.

Izvor: B92