latinica  ћирилица
01/12/2016 |  15:45 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

VMA dobila opremu za suzbijanje HIV infekcije od vojske SAD

Ministarstvo odbrane SAD doniralo je danas Vojnomedicinskoj akademiji opremu za suzbijanje HIV infekcije i side u vrijednosti od oko 80.000 dolara.
Vojnomedicinska akademija (VMA) (Foto: vma.mod.gov.rs) -
Vojnomedicinska akademija (VMA) (Foto: vma.mod.gov.rs)

Potpisivanju ugovora o donaciji prisustvovali su ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i državni sekretar Ministarstva odbrane Nenad Nerić.

Donacija se sastoji od moderne opreme za laboratorijsko testiranje krvi, tkiva i organa, kao i edukativnih letaka, postera, laptopova, projekata i opreme za ličnu zaštitu.

Ovaj poklon je dio programa za prevenciju HIV-a Ministarstva odbrane SAD u okviru koje vlada SAD sarađuje sa vojskama širom svijeta kako bi povećala njihovu svijest o HIV-u i ojačala kapacitete za prevenciju, njegu i liječenje.

Prof. Vesna Šuljagić sa VMA rekla je da saradnja sa Ministarstvom odbrane SAD traje duže od deset godina i da donacije pomažu da se bolje dijagnostikuje HIV, ali i druge infekcije koje se prenose putem krvi.

- Ove godine dobili smo mogućnost da još bolje radimo na dijagnostici, na ranom otkrivanju HIV-a i polno prenosivih infekcija. Da radimo na prevenciji ne samo vojnika već i zdravstvenih radnika koji su posljednjih godina angažovani u mirovnim operacijama u Africi gdje su ove bolesti dominantne - rekla je Šuljagić.

U proteklih desetak godina SAD je donirala Vojnomedicinskoj akademiji skoro milion američkih dolara, a najveći dio tih sredstava je utrošen za nabavku savremene laboratorijske opreme, dijagnostičke testove za HIV i druge polno prenosive bolesti.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da je HIV globalna prijetnja, posebno pripadnicima vojske, i da niko nije imun na posljedice te infekcije.

Izvor: Blic