latinica  ћирилица
01/12/2016 |  18:22 ⇒ 02/12/2016 | 09:22 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma; Usvojen zahtjev Izetbegovića (VIDEO)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je rezultate referenduma o Danu Republike održanog 25. semptembra, zato što je, kako se navodi, referendum sproveden na osnovu odluke za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH.
Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma - Foto: RTRS
Ustavni sud BiH poništio rezultate referendumaFoto: RTRS

Predsjednik Republike Milorad Dodik rekao je za Glas Srpske da je i prije odlučivanja i zasjedanja Ustavnog suda BiH u kojem sjede visoki funkioneri SDA bilo poznato kakvu će odluku da donesu. Dodik je poručio da je ovo direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda. 

Ustavni sud BiH ponovo je udovoljio zahtjevu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Razmatrajući njegovu apelaciju Ustavni sud BiH je utvrdio da odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

"Ustavni sud je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum sproveden na temelju Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da se ovakva odluka mogla očekivati od Ustavnog suda u kojem pored stranaca sjede i članovi SDA.

"Ništa drugačije od ovakve sramne odluke Ustavnog suda BiH u kojem sjede visoki funkcioneri SDA i nismo mogli očekivati. To je direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju za koju se zalaže i koju sprovodi Republika Srpska", rekao je Dodik.

Predsjednik Komisije za sprovođenje refereduma o Danu Republike Siniša Karan poručio je da je Ustavni sud BiH posljednjom odlukom prevazišao sebe u nelegitimnim odlukama.

"Postavlja se pitanje šta će biti dalje - da li će htjeti poništini i izbornu volju građana", upitao je Karan.

Karan je poručio je da će institucije Republike Srpske naći adekvatan odgovor i način da ispoštuju volju građana iskazanu na referendumu 25. septembra i da će sljedeće godine 9. januara proslaviti kao i do sada, kao Dan Republike Srpske.

On je ocijenio da se Ustavni sud BiH ponaša kao posebna, četvrta, nadržavna vlast u BiH, koja nikome ne odgovara, već samo sebi. Ustavni sud, naglasio je on, svojim ponašanjem pokazuje nelegitimitet u donošenju odluka.

"Stalno smo osporavali činjenicu da najvažnije odluke u državi, prije svega ustavnog karaktera, donose tri stranca i da se najvažnije odluke ustavnog karaktera donose preglasavanjem jednog ili dva naroda", rekao Karan.

Pored Ustavnog suda BiH referendumom o Danu Republike bavilo se i Tužilaštvo BiH. Do sada su saslušali gotovo sve članove Komisije za sprovođenje referenduma i Danu Republike.