latinica  ћирилица
01/12/2016 |  22:10 ⇒ 02/12/2016 | 09:22 | Autor: RTRS

Dodik: Zajednička borba protiv ovakvog Ustavnog suda BiH (AUDIO)

Predsjednik Republike Milorad Dodik izjavio je večeras za RTRS da je i prije zasjedanja Ustavnog suda BiH, u kojem sjede stranci i visoki funkioneri SDA, bilo poznato kakva će odluka biti donesena.


Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je poručio da je sramna odluka Ustavnog suda BiH direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda za koju se zalaže i koju sprovodi Republika Srpska.

"Narodna volja je neuništiva i nepromjenjiva. Ona je takva kakva jeste i nemoguće je da je neko posegao i za tim da na taj način donese odluku", rekao je Dodik za RTRS.

Istakao je da je nejasno kako neko misli da može poništiti rezultate referenduma.

"Ono što je definitivno jasno, jeste da je referendum održan, da on ima svoje rezultate. Referendum je bio osnova za donošenje Zakona o Danu Republike i on će kao takav ući u pravni sistem Republike Srpske. Sve ostalo može se vidjeti kao ujdurma i obračun sa Republikom Srpskom muslimana, odnosno Bakira Izetbegovića i njegove bulumente u Ustavnom sudu", rekao je predsjednik Srpske.

Pozvao je srpske predstavnike u zajediničkim intitucijama na dogovor o ovom pitanju.

"Mislim da je od svega važnije da je ovim skrenuta pažnja još jednom na potebu da se okupi vlast i opozicija iz Republike Srpske u jedinstvu kako bi došli do Zakona o Ustavnom sudu gdje bi eliminisali ovakvo politikanstvo i politički uticaj na Ustavni sud koji je prije svega usmjeren isključivo na Republiku Srpsku", ponovio je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska predlagala neke apelacije o kojima Ustavni sud ne odlučuje, već samo odlučuju o onome što Bakir Izetbegović kaže.

"I mislim da je sada jasnije više nego ikada da je potrebno da naši predstavnici u zajedničkim institucijama BiH prestanu da odlučuju o bilo kom pitanju dok se ne odluči pitanje Ustavnog suda. To je jedini mogući način, drugog načina nema da se skrene pažnja na to pitanje i za to će trebati jedna odlučna i dugotrajna borba", zaključio je Dodik.