latinica  ћирилица
02/12/2016 |  12:17 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

FBiH stopirala zakon o akcizama, aranžman sa MMF blokiran! (VIDEO)

Aranžman sa MMF-om i svi međunarodni kreditni aranžmani BiH blokirani su u Upravi za indirektno oporezivanje.
UO UIO o PDV-u - Foto: RTRS
UO UIO o PDV-uFoto: RTRS

I sve to zbog neusvajanja Zakona o akcizama, za koji u Upravnom odboru ove institucije nisu glasali ministri finansija Federacije i Savjeta ministara, Јelka Miličević i Vjekoslav Bevanda.

Podsjećamo, obaveza prema MMF-u je usvajanje zakona koji se odnosi na naftu i naftne prerađevine. Iz Srpske poručuju da je nakon ovoga besmisleno bilo šta pokušavati uraditi kroz dogovor sa ostalim nivoima vlasti u BiH.

Zakon o akcizama nije usvojen, kredit sa MMF-om je blokiran. To je vijest sa kojom je pred novinare izašao predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH, nakon sjednice u Mostaru.

"Nemamo tog zakona. Nismo ispunili tu strukturalnu odrednicu i, normalno, ugrožen je MMF kredit ali i sa EBRD-om i sa kuvajtskim fondom i sa Opek fondom i to vam je činjenično stanje”, izjavio je Vjekoslav Bevanda predsjedavajući UO UIO.

A činjenično stanje, zbog koje nije ispunjena strukturalna odrednica, jeste da Bevanda i ministarka finansija Federacije Јelka Milićević nisu glasali za Zakon o akcizama. Da bi dobio zeleno svjetlo bila su potrebna njihova dva glasa. Ruku ZA od ministara iz Upravnog odbora digao je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

"Možemo reći da se, nažalost, nalazimo u jednoj potpunoj blokadi. Do sada nije bilo problema kako da izgleda zakon o akcizama BiH. Veoma žalosna situacija i zato možemo reći da je aranžman sa MMF sasvim sigurno blokiran", rekao Tegeltija.

Osim Tegeltije za usvajanje zakona glasao je član Upravnog odbora iz reda eksperata kojeg bira Savjet ministara Ismet Suljendić.

Predstavnici Federacije odmah na početku sjednice žalili su se na raspodjelu prihoda i zahtjevali da budu raspoređeni prema rasporedu ukupnih prihoda.

Argument im je bio da Federacija uplaćuje više po osnovu goriva. U Vladi Srpske podsjećaju da se vlasti u Srpskoj, Federaciji i BiH više od godinu iscrpljuju ovom temom, i sad kad se ušlo u završnu fazu, stvari se blokiraju.

“BiH stalno vozi na rezervi, sa stalno upaljenom crvenom lampicom i ne vjerujem da bilo ko više vjeruje da će rezervoar ikada biti pun. Komunikacija između različitih domaćih aktera najčešće se dešava preko stranaca, a BiH još nije uspjela da ubjedi svoje građane zašto bi im bilo važno da je imaju i mislim da je vrijeme da se stavi tačka na neke stvari”, kaže premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Slične situacije imali smo i sa drugim pitanjima, kaže premijerka, pa neusvajanje zakona o akcizama, čime su blokirana sredstva MMFa, ne iznenađuje.

Poručuje da je vrijeme da Srpska uđe u novu fazu, okrene se vlastitim resursima i na drugačiji način obezbjedi ukupnu stabilnost sistema u Srpskoj.

Premijeri oba entiteta ranije su potpisali sporazum, kojim je definisao da se akcize na gorivo uvedu radi izgradnje puteva i auto-puteva.