latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:41 | Autor: RTRS

Đokić: Rusija važan spoljno-trgovinski partner

Za Republiku Srpsku izuzetno je bitna saradnja sa Rusijom, kao važnim spoljno-trgovinskim partnerom, rekao je danas ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić na Sedmoj međunarodnoj naučno–praktičnoj konferenciji u Banjaluci.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić, koji je na međunarodnoj naučno–praktičnoj konferenciji "Upravljanje ekonomsko-regionalnim sistemima na Evroazijskom kontinentu: instituti razvoja, geoekonomija bezbjednosti, humanitarne tehnologije" govorio o ekonomsko-investicionom potencijalu Srpske, rekao je da Rusija druga po obimu investiranja u Srpsku.

"Do sada smo usvojili brojne propise i politike i pokazali otvorenost i podršku stranim investicijama. Lani je ta saradnja sa Rusijom bila veća za 29 odsto u odnosu na 2014. godinu, što govori da ono što radimo daje rezultate. Smatram da ćemo kroz ovakve vidove saradnje, koje podržava Vlada Srpske, omogućiti jačanje saradnje i veza Rusije i Srpske", istakao je Đokić.

On je naveo da će razmjena mišljenja, iskustava i praktičnih spoznaja na konferenciji dati mogućnosti dalje saradnje sa Rusijom i pojedinim regionima u toj zemlji.

"Zahvalni smo ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu na bogaćenju saradnje i spremnosti da se ona razvija u narednom periodu", rekao je Đokić.

Profesor geopolitike na Panevropskom univerzitetu "Apeiron" Dragan Kolev rekao je da nakon novog "puta svile", koji je otvorila Kina, i Rusija želi da ekonomski uđe na ove prostore, od čega Republika Srpska i BiH mogu imati velike koristi ako vlasti prihvate ideje o ekonomskoj saradnji.

Rektor Sibirske škole korporativnog upravljanja iz Omska Roman Vlasov rekao je da je ekonomski potencijal Srpske jako visok, ali postoji određeni deficit ideja.

"Popravljanje tih ideja je zadatak ove konferencije, a ako uspijemo da uz podršku Vlade Srpske osnujemo Institut Ruske Federacije i Republike Srpske, onda možemo poboljšati investicionu klimu u obje zemlje", dodao je Vlasov.

Vlasov je naveo da veliki potencijal u međusobnoj ekonomskoj saradnji vidi u razvoju malih i srednjih preduzeća, za šta su potrebni realni projekti.

Dvodnevna međunarodna konferencija koju organizuju Panevropski univerzitet "Apeiron" i Sibirska škola korporativnog upravljanja iz Omska uz podršku Ambasade Rusije u BiH biće završena danas.

Suorganizatori konferencije su Udruženje "Rusko-srpski most" i poslovna škola iz Omska "OmGPU".

Skupu prisustvuju brojne istaknute ličnosti iz oblasti naučnog i javnog života Srpske, kao i iz Rusije, a nakon konferencije predviđeno je usvajanje zajedničke deklaracije.

Slične konferencije do sada su održane u Rusiji, Turskoj, Makedoniji, Srbiji.

Izvor: SRNA