latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:47 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Spomenici na Kosmetu jednako važni kao oni u Palmiri

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas u Sankt Peterburgu da devastacija spomenika kulture u Palmiri, na Kosovu i Metohiji, Sudanu ili bilo gdje predstavlja atak na jezgro ljudske civilizacije koje pripada cijelom svijetu, bez obzira na rasu i konfesiju.
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Manastir Visoki Dečani (Foto: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

On je govoreći na Petom Međunarodnom kulturnom forumu objasnio da je Srbija u završnoj fazi izrade strategije kulturnog razvoja za narednih deset godina, u kojoj će posebna pažnja biti posvećena kulturnom nasljeđu i izradi seta zakona s ciljem zaštite i čuvanja nacionalnog blaga, prenose beogradski mediji.

"Političke i druge okolnosti neće nas sprečiti da zaštitimo svoje kulturno jezgro - da o spomenicima srpske kulture na Kosovu i Metohiji ne brinemo manje, već naprotiv, više, najviše koliko je moguće", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da će Srbija u tom poslu tražiti i pozdraviti svaku konkretnu stručnu i finansijsku podršku međunarodne zajednice, shvaćene u najširem smislu.

On je istakao da je moralna i istorijska obaveza Srbije da kulturno nasljeđe štiti od svakog ugrožavanja i da ga očuvanog preda budućim generacijama , te da odgovor na izazove savremenog svijeta mora da bude veća osvešćenost društva u vezi sa očuvanjem kulturnog nasljeđa za buduće generacije.

Vukosavljević je ovom prilikom iznijeo ideju o otvaranju kulturnog centra Srbije u Moskvi, koju je podržao ministar kulture Rusije Vladimir Medinski.

Dvojica ministara složila su se da postoji odlična kulturna saradnja i razmjena između dvije zemlje, ali i da ima prostora za unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti filma, održavanju uzajamnih kulturnih sezona i otvaranju kulturnog centra Srbije u Moskvi.

Izvor: SRNA