latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:32 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Banjaluka- Potrebna stalna briga za lica s invaliditetom (VIDEO)

Uoči 3. decembra, Međunarodnog dana lica s invaliditetom, organizovane su brojne aktivnosti kako bi se ukazalo na njihov položaj u društvu.
Stanovi za RVI - Foto: RTRS
Stanovi za RVIFoto: RTRS

Vlasti i društvo u cjelini trebalo bi da se uključe u proces socijalizacije invalida, a to je i jedan od strateških ciljeva Srpske. U čestitki resornog ministra Milenka Savanovića napomenuto je da je Srpska prva u regionu regulisala zapošljavanje invalida posebnim zakonskim propisom. U prvih 10 mjeseci ove godine zaposleno je 40 invalida.

U Banjaluci su danas uručene i upotrebne dozvole za devet stanova koje koriste porodice poginulih boraca i RVI. Gradska boračka organizacija posjetila je svoje članove, a organizovani su i tradicionalni Sportski susreti.

Životno pitanje za Јadranku Hajder danas je riješeno. Supruga preminulog ratnog vojnog invalida je zadovoljna, jer su nakon 15 godina stanovnici devet tipskih objekata u banjalučkom naselju Zalužani, dobili upotrebnu dozvolu.

Јadranka Hajder kaže da su na ovaj način riješili osnovno pitanje i da više nisu korisnici stanova, čime im se pruža mogućnost da ih sada otkupe.

Zbog brojnih barijera, prije svega imovinsko-pravnih, ovo pitanje godinama nije moglo dobiti odgovor.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Banjaluka Dragomir Keserović istakao je da su konačno riješene sve barijere, te da sada imaju punopravne i važeće dozvole za ove objekte.

U susret Međunarodnom danu lica s invaliditetom, predstavnici Gradske boračke organizacije posjetili su ratne vojne invalide i uručili skromnu pomoć. Zapošljavanje je kažu, najveći problem.

- Trebalo bi izraditi neku vrstu socijalne karte za ove borce. Da se vidi od pete do desete kategorije kako će se rješavati njihova stambenim pitanjima - ističe Stanko Mijić, RVI 5. kategorije.

Gostimir Radulović, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida BORS, kaže da je u ovoj kategoriji prisutna velika nezaposlenost, pa i siromaštvo.

- Pokušavamo da posredstvom organa Boračke organizacije utičemo na vlast na gradskom i republičkom nivou da se položaj invalida i boraca popravi - ističe Radulović.

A 150 lica sa invaliditetom koja su učestvovala na tradicionalni sportskim susreti imali su priliku da, kako kažu, pokažu šta mogu, u nadi da će ubuduće više učestvovati u svim sferama društva.