latinica  ћирилица
02/12/2016 |  16:17 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

Po nalogu Tužilaštva KS uhapšen tužilac Karić

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo DŽemal Karić uhapšen je zbog sumnje da je organizatoru kriminalne grupe /Aliji Delimustafiću/ i članovima ove kriminalne organizacije davao podatke o predmetima koji se vode u Tužilaštvu i sudovima u Kantonu Sarajevo, kao i pravne savjete, rekla je portparol Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.
Tužilašvo KS - Foto: klix.ba
Tužilašvo KSFoto: klix.ba

Karića su u nastavku akcije kodnog naziva "Pravda" uhapsili pripadnici Federalne uprave policije .

On je osumnjičen za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a uhapšen je po nalogu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Nakon kriminalističke obrade u FUP-u, Karić će biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva gdje će ga ispitati postupajući tužilac i odlučiti o daljim mjerama.

Na području BiH, u sklopu akcije "Pravda" 11. novembra uhapšeno je 15 lica osumnjičenih za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara.

Među privedenim osoba su bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića Јuso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača i službenik opštine Stari Grad Sarajevo Lejla Cerić.

Uhapšeni su i bivši pravobranilac opštine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Policijski službenici izvršili su, između ostalog, pretrese u zgradama opštine Stari Grad, Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo i Opštinskog suda Sarajevo, dok je hrvatski USKOK pretresao nekretnine donedavnog sudije Opštinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić u Hrvatskoj.

Izvor: Srna