latinica  ћирилица
02/12/2016 |  16:55 | Autor: RTRS

EK: Važnost snažnijih napora u borbi protiv korupcije i terorizma

Predstavnici Evropske komisije su tokom prvog sastanka Pododbora za pravosuđe, slobodu i bezbjednosti između EU i BiH istakli važnost snažnijih napora u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, posebno u pogledu sprečavanja pranja novca i oduzimanja imovine, kao i o pitanjima osnovnih prava, prvenstveno slobode izražavanja.
BiH i EU - Foto: ilustracija
BiH i EUFoto: ilustracija

Iz EU je saopšteno da je dvodnevni sastanak koji je danas okončan u Sarajevu omogućio konstruktivnu i plodonosnu diskusiju o širokom spektru pitanja, uključujući funkcionisanje pravosuđa, sprovođenje Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, antikorupcijske politike, borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, policijsku saradnju, borbu protiv pranja novca, pravosudnu saradnju.

Sastankom je u ime EU predsjedavao Alberto Kamarata iz Odjeljenja za Albaniju i BiH pri generalnoj upravi Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, a u ime BiH Igor Golijanin, šef kabineta ministra bezbjednosti.

Tokom sastanka, na kome je bilo riječi i o pitanjima iz domena azila i migracija, upravljanja granicama i vizne politike, predstavnici vlasti u BiH dali su pregled nedavnih dešavanja i budućih planova.

Predstavnici Evropske komisije podsjetili su na najvažnije nalaze Izvještaja za BiH za 2016. godinu, te pohvalili rezultate vlasti u relevantnim slučajevima, naglasivši potrebu za kontinuiranim napretkom u reformama.

Evropska komisija je nakon sastanka izdala operativne preporuke za svako od razmatranih područja, koje bi vlasti u BiH primjenjivale narednih mjeseci u pravcu jačanja procesa evropskih integracija BiH.

Predstavnici Evropske komisije su posebno naglasili da će konsolidovanje nezavisnosti, odgovornosti, efikasnosti i ukupne profesionalnosti u cijelom sistemu pravosuđa imati ključnu ulogu u jačanju vladavine prava u zemlji, navodi se u saopštenju.

Ponovljena je i spremnost Evropske komisije da dalje podrži BiH u sprovođenju potrebnih reformi, uključujući i putem savjetovanja o politikama i stručne pomoći.

Dnevni red sjednice Pododbora nadograđuje se na rad strukturalnog dijaloga između EU i BiH o pravosuđu, koji je Evropska komisija pokrenula 2011. godine s ciljem podrške reformama pravosuđa, te na druge komplementarne reformske procese između EU i BiH, napominje se u saopštenju.

Iz EU navode da strukturalni dijalog putem sastanaka na izvršnom nivou nastavlja da obezbjeđuje političke smjernice, po potrebi, posebno kada je riječ o određenim pravosudnim reformama.

Cilj Pododbora za pravosuđe, slobodu i bezbjednost jeste da obezbijedi efikasno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju putem reformskih aktivnosti u široj oblasti vladavine prava

Izvor: Srna