latinica  ћирилица
02/12/2016 |  19:07 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Doboj- Miličević 12 godina čeka pravdu zbog srušene kuće (VIDEO)

Punih 12 godina Zoran Miličević traži da mu grad Doboj i Udruženje "Složno" nadoknade oko 360.000 hiljada maraka štete, nastale rušenjem njegove porodične kuće.
Doboj- stambeno-poslovna zgrada gdje je bila kuća Miličevića - Foto: RTRS
Doboj- stambeno-poslovna zgrada gdje je bila kuća MiličevićaFoto: RTRS

Kuću i zemljište, Zoran i njegov brat dali su za gradnju stambeno-poslovne zgrade, u kojoj je trebalo da dobiju tri stana i poslovni prostor, ali su ostali bez ičega. Bespravno rušenje kuće i gradnju stambeno-poslovne zgrade nadležne gradske službe nisu obustavile, zbog čega je grad Doboj prvooptuženi u ovom slučaju. 

Na posljednjem ročištu u maratonskom procesu, Zoran Miličević reagovao je veoma emotivno. Na saslušanju je ponovio da mu za zemljište i srušenu porodičnu kuću u Doboju, Udruženje "Složno" nikada nije dalo novac, ali ni tri stana i poslovni prostor, kako je precizirano ugovorom iz 2002. godine. Dvanaest godina traganja za pravdom, kaže, ostavilo je traga na njemu i njegovoj porodici.

- Možete misliti kad vam nešto uzmu što je vaše, gdje je mati živjela, živio brat.. i ja sam živio u toj kući. Јednostavno, namjera je bila da nas prevare - smatra Zoran.

Njegovom saslušanju prethodilo je svjedočenje vještaka građevinske i geodetske struke koji su ljetos u prisustvu sudske komisije obavili vještačenje. U završnim riječima, zastupnik grada Doboja pravobranilac Milkica Garić ponovila je da grad u ovom slučaju ne može biti tužena strana, jer nije potpisnik ugovora sa Miličevićem.

- Tim ugovorom regulisana su prava i obaveze između tužitelja i drugotuženog Udruženja "Složno", grad Doboj nije bila ugovorna strana i smatramo da ne može biti obavezan za naknadu štete - navela je Milkica Garić.

Murisa Makarević, pravni zastupnik Zorana Miličevića, kaže da tužitilji nisu zaključili bilo kakve ugovore sa opštinom, ali je opština propustila nadzor i kontrolu onoga što joj pripada u skladu sa zakonom.

Zbog toga, kažu, pokušali su dokazati odgovornost u krivičnom postupku protiv zakonskog zastupnika Udruženja "Složno", Milenka Božića i odgovornih u gradu, gradonačelnika Obrena Petrovića, načelnika urbanizma i inspekcija, ali je Okružno tužilaštvo izdalo naredbu o nesprovođenju istrage.

- Od glavnog okružnog tužioca dobili smo odluku da je u ovom gradu dozvoljeno porušiti nečiju imovinu, ne platiti, podići stambenu zgradu na tom mjestu sa 36 stanova bez urbanističke saglasnosti, bez građevinske dozvole, useliti stanare u tu zgradu bez upotrebne dozvole i nikom ništa - kaže Murisa Makarević.

Presudu za ovo maratonsko suđenje Osnovni sud u Doboju najavio je za 30. decembar.