latinica  ћирилица
02/12/2016 |  19:34 | Autor: RTRS

Ivanić: Srpski narod će slaviti 9. januar

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će srpski narod slaviti 9. januar i da ima načina da se "zaobiđu" odluke Ustavnog suda, da formalno budu ispoštovane, a u suštini sačuvan ovaj najveći praznik.
Mladen Ivanić - Foto: AFP
Mladen IvanićFoto: AFP

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH koji je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, održanog 25. septembra, Ivanić je rekao da ne vidi "kako se mogu poništiti rezultati".

On je za "Sputnjik" rekao da više od 99 odsto stanovništva Republike Srpske želi da se 9. januar obilježava kao njen praznik.

Ivanić je ocijenio da tu političku volju niko više ne može da promijeni i da su svi pokušaji da se tu nešto uradi, da neko nametne srpskom narodu praznike i da određuje pravila po kojima će se on ponašati, u startu osuđeni na propast.

On je rekao da je jasno da će i sa referendumom i bez njega 9. januar biti praznik, te da su sve političke tenzije koje se razvijaju kontraproduktivne i to samo pokazuje da ne može niko nikom u BiH nametati šta misli da je ispravno.

"Srpski narod će 9. januar slaviti i mi imamo mehanizme i načine kako to možemo da obezbijedimo i kako možemo, da upotrijebim taj termin, `zaobići`, te odluke Ustavnog suda. Formalno ih ispoštovati, a u suštini sačuvati 9. januar kao svoj najveći praznik", istakao je Ivanić.

Ivanić je ocijenio da njegova ideja o trojnom sastanku lidera BiH-Srbija-Hrvatska ima šanse da se razvije, ne do kraja ove godine, ali sigurno u prvoj polovini iduće i da očekuje odgovore na nju.

"Od nje bi, uvjeren sam, svi imali koristi i zbog toga smatram da će ona naići na pozitivne reakcije. Ona je iznesena i sada je na drugim učesnicima da na nju odgovore", rekao je Ivanić, dodajući da prije svega misli na lidere zemalja van BiH.

Prema njegovom mišljenju, trojni sastanak lidera BiH, Srbije i Hrvatske doprinio bi smirivanju napetosti i imao pozitivne implikacije po cijeli region.

Ivanić smatra da situacija na Balkanu "dominantno zavisi od odnosa u trouglu Zagreb-Sarajevo-Beograd", te zato i predlože trojni sastanak lidera BiH, Srbije i Hrvatske.

Govoreći o nedavnoj posjeti Briselu, gdje se sreo sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Јunkerom, Ivanić je podsjetio da je to bio prvi put da je on primio nekoga sa prostora BiH u svom mandatu.

Ivanić je rekao da je razgovor bio vrlo pozitivan, te da je kod Јunkera osjetio vrlo visoku spremnost i vrlo pozitivan odnos prema BiH.

"To je dobro jer doskora je bio negativniji nego što smo to zaslužili. To znači da mi sada imamo podršku i da ćemo 9. decembra dobiti Upitnik, a da BiH čeka obaveza da na njega odgovori", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da će BiH sasvim sigurno stići da to uradi u periodu od šest do devet mjeseci, dodajući da je više nego jasno da će BiH teško dobiti status kandidata dok se ne riješe neka politička pitanja kao što su izbori u Mostaru i sprovođenje odluke "Sejdić—Finci".

"I jedna i druga tema su dominantno teme odnosa između Bošnjaka i Hrvata, tako da je evidentno da bi, ako se to ne riješi, BiH mogla postati talac tih odnosa. Zato mislim da je ogromna obaveza mojih kolega u Federaciji da obje ove teme što je moguće prije razriješe", rekao je Ivanić.

Izvor: Srna