latinica  ћирилица
03/12/2016 |  09:26 | Autor: RTRS

Za pritisak zimi jača doza lijekova

Kada spoljna temperatura pada, arterijski krvni pritisak raste, jer se krvni sudovi sužavaju. U zimskom periodu češća je pojava povišenih vrijednosti pritiska i zbog slanije hrane, jer mnogi ne mogu da odole zimnici i domaćim suhomesnatim specijalitetima.
Ilustracija - Foto: Screenshot
IlustracijaFoto: Screenshot

- Antihipertenzivnu terapiju neophodno je prilagođavati prema godišnjem dobu, jer je zimi potrebna veća upotreba diuretika i lijekova koji šire krvne sudove - kaže profesorka dr Vesna Stojanov, kardiolog i klinički hipertenziolog Kliničkog centra Srbije.

Prema najnovijim preporukama za prevenciju kardiovaskularnih bolesti iz avgusta ove godine ciljane vrijednosti krvnog pritiska za pacijente starije od 60 godina su 140-150/80-90 mmHg.

- Ukoliko su vrijednosti pritiska stalno iznad ciljnih, trebalo bi da se potraži pomoć ljekara radi korekcije terapije - kaže dr Stojanov.

Tokom 24 sata vrijednosti krvnog pritiska se stalno mijenjaju. Najviše su u ranim jutarnjim satima, a najniže od 23 časa do dva ujutru.

- Važno je da se krvni pritisak uvijek mjeri u isto doba dana prije ili poslije terapije - objašnjava dr Stojanov.

Mjerenje je neophodno ponoviti tri puta u razmaku od pet minuta, zatim sabrati sve tri dobijene vrijednosti i podijeliti sa tri, jer je srednja vrijednost najpouzdaniji pokazatelj. Pri tome, pritisak nikako ne bi trebalo da se mjeri aparatima koji se postavljaju na zglob ruke, već isključivo onima sa manžetnama odgovarajuće veličine koje se postavljaju na nadlakticu lijeve ruke. Ako su vrijednosti pritiska stalno povišene, ili ako ima naglih jutarnjih skokova, ili se pacijent noću budi zbog glavobolje obavezna je posjeta ljekaru.

Izvor: Večernje novosti