latinica  ћирилица
05/12/2016 |  21:51 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Iračanke se na biciklu provezle centrom Bagdada

Јedna Iračanka provezla se danas centrom Bagdada na biciklu u pratnji nekoliko desetina mladih kako bi promovisala prava žena u toj konzervativnoj muslimanskoj zemlji.
Iračanke na biciklima u centru Bagdada (Foto: Mn Baghdad) -
Iračanke na biciklima u centru Bagdada (Foto: Mn Baghdad)

"Dosta je straha. Žene bi trebalo da same vrednuju i koriste svoja prava, jer i mi smo dio društva", rekla je za agenciju Frans pres 25-godišnja Marina DŽaber.

Ženama u Iraku formalno nije zabranjeno da voze bicikl, ali se to rijetko može vidjeti jer se slabo toleriše u društvu.

Fotografije na kojima Marina DŽaber otkrivene i puštene kose vozi bicikl ulicama Bagdada izazvale su senzaciju na društvenim mrežama, a njen nalog na Instagramu prati više od 29.000 ljudi.

Iračanke na biciklima u centru Bagdada (Foto: centrepresseaveyron.fr)

Na jednoj od fotografija, Marina na biciklu prolazi pored starijeg sugrađanina koji je gleda šokirano i vidljivo neprijateljski.

Za njenim primjerom pošle su mnoge mlade žene u Bagdadu, među kojima i 25-godišnja Mina, koja joj se pridružila tokom današnje vožnje u nadi da će, kako je rekla, doprinijeti promjeni društvene svijesti.

"Kada sam bila mala, imala sam bicikl i vozila sam ga po čitav dan, ali kada sam napunila 10 godina, porodica je počela da mi to zabranjuje. Nisam razumjela zašto, a kasnije sam shvatila da je to zbog toga što sam djevojčica", navela je ona.

Izvor: Beta