latinica  ћирилица
07/12/2016 |  17:15 ⇒ 23:43 | Autor: RTRS

Hapšenja u Sarajevu; Potresno svjedočanstvo maloljetne Srpkinje silovane tokom rata (VIDEO)

Po nalogu Tužilaštva BiH, SIPA je na području Sarajeva uhapsili Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, zbog višestrukog seksualnog zlostavljanja i silovanja maloljetne Srpkinje, tokom rata u Sarajevu.
Svjedočenje silovane Srpkinje - Foto: RTRS
Svjedočenje silovane SrpkinjeFoto: RTRS

I dok su ratni emisari Sarajeva širom svijeta govorili o silovanju Bošnjakinja, u tom istom Sarajevu silovane su Srpkinje. Današnje hapšenje bivših pripadnika tzv. Armije BiH tek je djelić potvrde.

- Oni se terete da su 1993. godine na području jednog sarajevskog naselja izvršili višestuko seksualno zlostavljanje i silovanje malodobne osobe, djevojke srpske nacionalnosti, na području Sarajeva - naveo je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Na tom području ogromni mozaik sastavljen od brutalnog zlostavljanja, maltretiranja i iživljavanja nad Srpkinjama, koje su privođene zbog trivijalnih razloga.

Isječci iz potresnih svjedočenja silovanih Srpkinja govore o tome: "Odveli su me u Studentski ženski dom `Mladen Stojanović`...Mene je Besim smjestio u studentsku garsonjeru, gdje me je silovalo šest uniformisanih muslimana."; "U podrumu naše zgrade bilo nas je osam Srpkinja.....Muslimanski vojnici sve nas silovali su svakodnevno....Tukli su nas i sa izvađenim noževima prijetili da će nam sjeći dojke, uši i dijelove tijela.".

Četvrti sprat Centralnog zatvora, dom "Mladen Stojanović", podrumi kod samoposluge "Borsalino", starog hotela "Balkan", ŽIŠ-a, stan u Mis Irbinoj - tek je djelić spiska privatnih zatvora, gdje su se odvijala silovanja. I ne samo u njima.

- Ima jedan primjer iz `93. godine u Sarajevu gdje je djevojčica srpske nacionalnosti živjela sa svojim roditeljima, a kada je izašla napolje presreli su je pripadnici Armije BiH i silovali je - navodi Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

I dok su žrtve od straha i poniženja ćutale, u beogradskom GAK-u tražile prekid trudnoće, njihovi zlotvori, a brojna se imena znaju, nikako da se nađu pred pravdom.

- Јedan broj žena je već završio ovozemaljski život, tako da više nema ko ni svjedočiti. Ne znam šta taj sud i tužilaštvo rade tolike godine da nisu hapsili krivce - ističe Božica Živković Rajilić, predsjednica udruženja Žena žrtava rata Republike Srpske.

Uz 2.220 smrtno stradalih žena, u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina evidentirano je više od 1.400 žena, uglavnom žrtava seksualnog nasilja. Najmlađe žrtve silovanja bile su dvije devetogodišnje djevojčice sa područja Ilijaša i Odžaka i 12-godišnjakinja iz Sarajeva. Za zločine nad Srpkinjama u BiH do sada je osuđeno samo šest lica.