latinica  ћирилица
08/12/2016 |  08:43 | Autor: RTRS

Žirafama prijeti izumiranje

U proteklih 30 godina zabilježen je dramatičan pad populacije žirafa, najviših životinja na svijetu, zbog čega je ovaj problem klasifikovan kao izumiranje ovih životinja.
Bijela žirafa - Foto: The Telegraph
Bijela žirafaFoto: The Telegraph

U staništima je zabilježeno da je broj primjeraka žirafa sa oko 155.000 u 1985. godini sveden na samo 97.000 u 2015. godini.

Međunarodna unija za zaštitu prirode pretpostavlja da su razlozi gubitak staništa, krivolov i građanski nemiri u mnogim dijelovima Afrike. Određeno povećanje prisutnosti žirafa zabilježen je u južnim dijelovima kontinenta.

Ova unija do sada nije pretjerano vodila brigu o očuvanju statusa žirafa, ali sada je zabrinuta, jer se žirafe nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta, a njihova populacija je smanjena za više od 30 odsto.

Doktor DŽulijan Finesi, specijalista za populaciju žirafa, smatra da ove životinje prolaze "tiho izumiranje".

- Ako idete na safari, žirafe su svuda oko vas. Iako je u proteklom periodu vladala velika zabrinutost zbog slonova i nosoroga, žirafe su sada najugroženije - rekao je on.

Brzi rast ljudske populacije je izazvao širenje stambenih i poljoprivrednih prostora, a to je ugrozilo životinjska prirodna staništa u mnogim dijelovima Afrike. Takođe, i neprestani građanski nemiri u dijelovima tog kontinenta uzimaju svoj danak.

- U ovim ratom razorenim oblastima, u sjevernoj Keniji, Somaliji i Etiopiji u pograničnom području sa Јužnim Sudanom, žirafe su u suštini ratna stočna hrana - upozorio je doktor.

Na crvenoj listi ugroženih vrsta nalazi se i veliki broj ptica. Tako je sivoj papigi iz Afrike status promijenjen iz "ranjive" u "ugroženu", što znači da se ova ptica, popularna kao kućni ljubimac zbog mogućnosti oponašanja ljudskog glasa, nalazi među vrstama s vrlo visokim rizikom od istrebljenja.

Izvor: Agencije