latinica  ћирилица
08/12/2016 |  12:06 ⇒ 12:06 | Autor: RTRS

Rajilić: Očekujemo donošenje zakona o zaštiti prava žena žrtava rata

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić očekuje da će Vlada Srpske do kraja godine u Narodnu skupštinu uputiti nacrt zakona o zaštiti prava žena žrtava rata.
Božica Rajilić - Foto: RTRS
Božica RajilićFoto: RTRS

"Vjerujemo da će ovaj zakon doći u skupštinsku proceduru jer je njegovo razmatranje planom rada Narodne skupštine Republike Srpske predviđeno u zadnjem kvartalu ove godine", izjavila je Rajilićeva Srni.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj je potrebno donijeti zakon koji će štititi prava žena žrtava torture i silovanja u doba odbrambeno-otadžbinskog rata, a po kojem bi nekoliko stotina žena trebalo da ostvari svoja prava.

Govoreći o radu Suda i Tužilaštva BiH, Rajilićeva je rekla da je Udruženje nezadovoljno procesuiranjem ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

"Rad Suda i Tužilaštva BiH je katastrofalan. Mislimo da je njihov stav da srpske žrtve rata ne treba da postoje, da počinioce ne treba procesuirati i da za njih niko ne treba da odgovara", istakla je Rajilićeva.

Ona je napomenula da u mapama logora u BiH u 90 odsto slučajeva nisu uvršteni logori za Srbe u Federaciji BiH, kao što su Lukavac, Gradačac, Zenica, Vareš, Tuzla i mnogi drugi.

Izvor: Srna