latinica  ћирилица
12/12/2016 |  07:31 ⇒ 19:26 | Autor: RTRS

Odbor za bezbjednost NS RS: Na sirijskom ratištu 115 lica iz BiH (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je terorizam veliki globalni problem, te da stanje u BiH, kada je riječ o opasnosti od terorizma, nije ništa bolje niti lošije od regionalnog.
Odbor za bezbjednost (Foto: NSRS) -
Odbor za bezbjednost (Foto: NSRS)

Čubrilović je pozdravio učesnike tematske sjednica Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske o temi "Borba protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije - saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija" i zahvalio im što su odlučili da o ovako značajnim temama razgovaraju u parlamentu Srpske.

On je izrazio nadu da će na sjednici biti donesene smjernice i zaključci koji će biti provodivi i donijeti konkretne rezultate, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske /MUP/ svakodnevno radi na podizanju nivoa svih resursa u borbi protiv terorizma.

"Problem u BiH jeste što je u posljednjih 15 godina razvijen vehabijsko-selefijski pokret i svi teroristički akti su vezani za njega. Činjenica je i da je pokrenut novi vjerski pravac koji nije tipičan za BiH", rekao je Lukač nakon prvog dijela tematske sjednice Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske o temi "Borba protiv terorizma, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije - saradnja i zajedničko djelovanje nadležnih organa i institucija".

On smatra da vehabijsko-selefijski pokret može nanijeti veliku štetu BiH.

"Ono što se dešava na sirijskom ratištu može rezultovati vraćanjem mnogih lica koja su iz BiH otišla u ovu zemlju da ratuju i razvijaju radikalnu islamističku ideologiju. U svakom slučaju više moramo raditi na prevenciji u borbi protiv terorizma", dodao je Lukač i napomenuo da se sve nadležne institucije u BiH moraju zajednički boriti protiv širenja terorizma.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ocijenio je da je za kvalitetnu borbu protiv terorizma neophodna saradnja svih nadležnih institucija u BiH i zemljama regiona.

"Vlada Republike Srpske bi već krajem ove ili u narednoj sedmice trebalo da utvrdi Nacrt krivičnog zakona i uputi ga u skupštinsku proceduru. Usvajanje ovog zakona važno je zbog pitanja finansiranja terorizma, a za nas je važan i tretman i rad sa licima koja izdržavaju kaznu zbog terorizma", kaže Kasipović.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je da je borba protiv terorizma i organizovanog kriminala najveći izazov za BiH i zemlje regiona.

On je ocijenio da je saradnja zemalja regiona u borbi protiv teririzma i organizovanog kriminala dobra, ali da može biti poboljšana.

"Problem BiH jesu strani plaćenici i radikalne islamističke grupe. Ovaj problem ne smije biti zanemaren i radi toga je neophodno na nivou BiH usvojiti zakon o borbi protiv terorizma i izmijeniti krivično zakonodavstvo", kaže Mihajilica.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da se na sirijskom i iračkom ratištu trenutno nalazi 115 lica iz BiH. Mektić je dodao da ih je do sada na tom ratištu poginulo 65, a u BiH se vratilo 46 lica čije je procesuiranje u toku.

"Raspisano je 36 potjernica za licima koja nisu dostupna pravosudnim organima BiH", rekao je Mektić.

Mektić je naveo da je veoma važna prevencija i deradikalizacija, te ukazao na problem takozvanog "ubrzanog radikalizma" koji podrazumijeva da određena lica za veoma kratko vrijeme, za svega par mjeseci, postaju radikalna, pa čak i počine teroristički akt.

"Izazov za bezbjednosne službe i društvo u cjelini je kako u tom relativno kratkom vremenu prepoznati ubrzanu radikalizaciju i djelovati", rekao je Mektić.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara zadovoljan je postignutim rezultatima kada je riječ o borbi protiv terorizma i licima koja odlaze na strana ratišta.

On je istakao da je važna saradnja tužilaštva i policijskih agencija u BiH i Srbije.

U radu tematske sjednice učestvuju i izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan i vršilac dužnosti direktora Policije Srbije Vladimir Rebić.

Učestvuju i zamjenik direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Trifko Buha, tužilac Tužilaštva Republike Srpske Živana Bajić, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić, predstavnik Agencije za istrage i zaštitu BiH, predstavnici Odbora za bezbjednost Skupštine Srbije Marko Blagojević, Aleksandar Marković i Momčilo Mandić, predsjednici odbora Narodne skupštine Srpske, te predstavnici nevladnog sektora.

Izvor: SRNA