latinica  ћирилица
14/12/2016 |  12:08 ⇒ 12:12 | Autor: RTRS

Tri problema koje uzrokuju krajnici

Krajnici su dio limfnog sistema i pomažu tijelu u odbrani protiv infekcija. Krajnici su prva linija odbrane od mikroorganizama prisutnih u vazduhu i drugih štetnih materija, ali ponekad i ove loptice, smještene u grlu, mogu da se upale i uzrokuju zdravstvene probleme, a ova tri su najčešća.
Grlo, krajnici-ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Grlo, krajnici-ilustracija (Foto: Thinkstock)

1. Loš zadah

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, polovina svjetske populacije pati od lošeg zadaha. Devedeset odsto slučajeva uzrokovano je problemima u samoj usnoj šupljini, poput loše oralne higijene ili protoka nosnog sekreta, ali loš zadah može biti i posljedica nakupljenih kamenaca na krajnicima koji se stvaraju kada se ti klasteri u krajnicima pretvore u kalcijum.

Krajnici su puni uglova i pukotina u kojim se skupljaju bakterije, mrtve ćelije i sluz. Iz tih tvari zatim nastaju bijele formacije smještene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji uzrokuje loš zadah. Rješenje? Dobra oralna higijena poput četkanja zubi dvaput dnevno i grgljanje antiseptikom može da pomogne u uklanjanju nakupljenih naslaga.

2. Bolno gutanje

U većini slučajeva kamenci na krajnicima su mali i ne uzrokuju nikakav osjećaj nelagode. Međutim, ako su kamenci veći to može da učini gutanje bolnim. Ako su kamenci tvrdi poput kamenje, osoba može da ima osjećaj stranog premeta u tijelu i osjećaj nelagode u grlu. Kada guta, osoba može imati osjećaj kao da u grlu ima iglu.

Osjećate li bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, krivac za bol možda su veliki kamenci na krajnicima. Kamence možete da probate da otjerate redovnim grgljanjem slane vode ili čak kašljanjem. Međutim, ako je riječ o većim kamencima vjerovatno bi trebalo da se konsultujete s otorinolaringologom o laserskom uklanjanju kamenca.

3. Hrkanje

Povećani krajnici mogu biti uzrok hrkanja. To se događa jer, povećanih krajnika, vazduh ne može normalno da protiče kroz disajne puteve. Hrkanje može biti iritantno, ali zapravo nije štetno osim ako nije praćeno apnejom u snu kada tijelo tokom spavanja dobija manje kiseonika zbog pauza u disanju i blokade disajnih puteva.

Povećani krajnici češće su uzrok hrkanja kod djece, a 4 među 100 sredovječnih muškaraca i 2 među 100 sredovječnih žena pate od apneje u snu, koja je uzrokovana povećanim krajnicima. Krajnici se mogu povećati usljed nekih urođenih zdravstvenih stanja, hroničnih infekcija i drugih faktora. Ukoliko je stanje ozbiljno, ljekar može da predloži vađenje krajnika.

Izvor: B92