latinica  ћирилица
14/12/2016 |  14:34 | Autor: RTRS

Leskovac: U naslijeđenom starom vartburgu pronašao bogatstvo

U selu Pertate kod Leskovca, Miloš N. (38) je u automobilu, starom “vartburgu“ pronašao 128.500 njemačkih maraka, i to u trenutku kada je htio da ga proda komšiji Novici Ј. (60).
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Nakon što je prodao automobil, Miloš je zajedno sa Novicom pregledao automobil iznutra, a onda je uslijedio šok kada je ispod srednjeg sjedišta pronašao fasciklu sa velikom svotom novca koja je izašla iz opticaja posljednjeg dana 2001. godine.

Milošev djed je svoj novac krio u automobilu koji je nakon svoje smrti ostavio unuku. "'Varburg' sam nasledio ja jer ga niko od rodbine nije htio.

Pošto ni meni nije bio potreban, odlučio sam da ga prodam, da bar nešto zaradim. Našao sam kupca, i on mi je u nedelju platio 400 evra. Otišli smo u kafanu, zalili posao roštiljem i pićem, i ni sam ne znam zašto sam predložio Novici da još jednom zajedno pregledamo automobil.

Pronašli smo fasciklu, oblepljenu plavom izolir trakom. Otvorili smo je i našli ogromnu količinu novčanica od 100 i 1.000 nemačkih maraka. Izbrojali smo 128.500", ispričao je Miloš za Informer, pa dodao:

"Bila su tu i tri testamenta koja je deda ostavio, tako da smo odmah shvatili da je to njegova ušteđevina. Ne mogu ni da vam opišem u kakvom sam šoku. Ne znam ni šta ću sa tolikim nevažećim parama. Verujem da mogu da se zamene u Srbiji".

Interesantno je to što Miloš nije znao da njemačke marke može da zameni u Srbiji, po važećem kursu od 1,95 maraka za jedan evro, što znači da je bogatiji za oko 66.000 evra.