latinica  ћирилица
15/12/2016 |  19:46 | Autor: RTRS

Britanija odobrila vještačku oplodnju sa DNK tri osobe!?

Britansko regulatorno tijelo za fertilitet odobrilo je spornu tehniku koja dozvoljava ljekarima da stvore bebe korišćenjem DNK tri osobe, dvije žene i jednog muškarca.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Ta odluka, koja je nazvana istorijskom, trebalo bi da pomogne da se spriječi da jedan mali broj djece naslijedi potencijalno smrtonosne bolesti od svojih majki.

Predsjednica regulatornog tijela Seli Češir rekla je da je ovo "trenutak koji mijenja život" za porodice koje bi mogle da imaju korist od ove procedure. Ona je rekla da će se tehnika koristiti u "ograničenim okolnostima" i po preporuci panela stručnjaka.

Tom metodom bi trebalo da se riješe problemi vezani za mitohondrije, ćelijske organele za proizvodnju energije izvan ćelijskog jezgra. Mitohondrije sa anomalijom mogu da dovedu do stanja kao što su mišićna distrofija, teška slabost mišića i nefunkcionisanje organa.

Nadležno tijelo je saopštilo da klinike moraju da traže dozvolu da bi primijenile ovu tehniku za svakog pojedinačnog pacijenta.

Očekuje se da će ljekari iz Njukasla, koji su razvili ovu usavršenu formu vantjelesne oplodnje, prvi ponuditi da primijene ovu proceduru i već su uputili apel donatorima jajnih ćelija. Neke porodice su izgubile više djece zbog neizlječivih mitohondričnih bolesti, zbog kojih oboljeli nemaju dovoljno energije za rad srca.

Bolest se prenosi samo preko majke tako da je razvijena tehnika u kojoj se koristi donatorska jajna ćelija i majčina jajna ćelija i očevi spermatozoidi. Dijete ima mali dio DNK od donatora, ali procedura je legalna, u skladu sa etikom i naučno je spremna, navodi Bi-Bi-Si.

Izvor: Agencije