latinica  ћирилица
16/12/2016 |  11:57 ⇒ 11:57 | Autor: RTRS

Bobica koja ubija 70 odsto ćelija raka (VIDEO)

U otkriću koje bi moglo da ima ogroman značaj za medicinu naučnici su otkrili moćnog prirodnog neprijatelja raka.
Plod rumenog drveta- Hylandia Dockrillii - Foto: ilustracija
Plod rumenog drveta- Hylandia DockrilliiFoto: ilustracija

Riječ je o prelomnom otkriću, tvrde naučnici koji su u studiji pokazali da bobice Rumenog drveta (Hylandia Dockrillii) iz prašume australijskog Kvinslanda ubijaju ćelije raka veoma brzo i s minimalnim nuspojavama, piše Diply.

Dok naučne laboratorije širom svijeta već decenijama neumorno testiraju potencijalne nove lijekove za rak i njegove brojne oblike, ekipa predvođena dr Glenom Bojlom smatra kako je došla do šokantnog otkrića koje bi moglo da spase na milione života.

Naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja Berghofer uspješno su izolovali sastojak iz bobice koji ubija rak i dokazali da ima snažno dejstvo na tumore glave, vrata, dojke, crijeva, prostate, kao i na melanom.

Šumska bobica iz prašume specifična za australijsku divljinu sadrži hemijski spoj nazvan EBC-46, koji je testiran na brojnim životinjama s raznim tipovima tumora. Za sada su njegovi efekti potvrđeni na preko 300 mačaka, pasa i konja, kao i tasmanijskih đavola. Sastojak se nalazi u sjemenki, a vrlo je komplikovan proces estrakcije i pročišćavanja samog spoja. Ipak, potvrđeno je kako je nakon liječenja s njim oko 75 odsto tumora nestalo i nisu se vratili.

- Vjerujemo kako će EBC-46 sigurno djelovati i na ljudima, jer pokreće ćelijsku reakciju u kojoj se prekida snabdijevanje tumora krvlju - rekao je vođa istraživanja dr Bojl. Nije lako ni pronaći tu bobicu u prašumi, a zadatak pronalaženja i testiranja na ljudima na sebe je preuzela biotehnološka kompanija Ekobiotiks.

Naučnici su objavili kako su testiranja na ljudima u fazi planiranja pa su kao takva neminovna.

Izvor: express.hr